Spionajul online sau cum Internetul a devenit cadou pentru serviciile secrete
Scandalul interceptărilor din Statele Unite ale Americii a lovit comunitatea internaţională, acolo unde, după cum se vede, o doare cel mai rău. Cazul a provocat o furtună politică, departe de a se încheia.
Activiștii sociali cer insistent demararea unei anchete independente, apelează la valorile democratice şi fac referire la libertățile fundamentale și drepturile omului. De menţionat că, pe lângă apărătorii drepturilor omului, indignaţi se arată şi mulți locuitori ai lumii civilizate (adică a celei lumi care nu doar că ştie ce înseamnă World Wide Web, ci şi îşi petrece o parte din viața sa pe Internet).
Între timp, serviciile secrete au devenit, la figurat vorbind, reci ca gheața: strâng din umeri şi parcă întreabă: „La ce vă așteptaţi?”
Problema e că miliardele de utilizatori de Internet, care solicită intervenția statului în viața privată, cer, în același timp, asigurarea securităţii. Astfel, „nu puteţi să vă aflaţi sută la sută în siguranță și, totodată, în proporţie de 100% să vă protejaţi viaţa privată și să nu simţiţi niciun disconfort”, a afirmat, recent, preşedintele Barack Obama.
Declaraţia conţine o doză de adevăr, dar important este să remarcăm că, în timp ce solicită respectarea dreptului la viaţa privată, internauţii se aventurează, totodată, într-o competiţie de nudism spiritual-social cu un cerc nelimitat de oameni, poate în cel mai bun caz cu nişte persoane mai puţin cunoscute. Iar acest lucru depăşeşte limitele logicii, spune analistul politic Serghei Miheev.
„Internetul este un fenomen viclean și controversat. Mulţi consideră că este un spaţiu al libertăţii absolute şi deschide noi orizonturi. Într-un fel, deschide noi orizonturi în ceea ce priveşte comunicarea, dar cuprinde şi o serie de aspecte vulnerabile. Internetul provoacă oamenii să facă striptease spiritualo-informațional. De fapt, are loc o distrugere a vieţii personale, căci nimic nu mai este privat. Toţi se dezgolesc în faţa alcuiva.
Nu m-ar surprinde dacă într-o zi vom afla că totul se face cu premeditare, pentru ca cineva, undeva să strângă această informație, să o analizeze şi să o folosească în scopuri proprii, inclusiv pentru a manipula opinia publică. Pe de altă parte, omul e singur vinovat, nimeni nu îl obligă să se dezvăluie public. Cred că este o chestiune de vanitate. Pe de o parte, majoritatea nu sunt persoane publice în viaţă de zi cu zi, iar pe de ală parte – se consideră oameni nerealizaţi.
Ambiţiile îi împing pe oameni să se afişeze permanent pe Internet pentru a se da drept ceea ce nu sunt. Orice persoană care accesează reţelele de socializare trebuie să înţeleagă un lucru, şi anume că îşi pune în pericol propria viaţă şi poate chiar pe cea a persoanelor dragi”.
Ideea, potrivit căreia Internetul a fost inventat special pentru ca oamenii să fie urmărţi, o găsim şi în paginile cotidianului britanic The Daily Mash. Afirmaţia ar fi fost făcută de purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA.
Potrivit lui, „în trecut petreceam ore în şir în mașini parcate în apropierea casei vreunei persoane care ne interesa, iar în tot acest timp beam cafea şi mâncam nişte chifle lipicioase. Eram nevoiţi să luăm cu noi obiective foto şi casetofoane grele. Mai târziu am înţeles că putem să economisim o mulțime de timp și chiar să reducem numărul de grăsimi, dacă va fi creat un sistem de telecomunicații la nivel mondial pe care toţi vor dori să-l aplice. Asemenea tipuri de sisteme puternice interconectate funcţionează excelent într-un regim de control total sub supravegherea „Big Brother”. Ne pare foarte rău că nu ne-am gândit mai înainte la aşa ceva”.
Desigur, umorul era britanic, dar, după cum se ştie, fiecare glumă conţine şi o doză de adevăr. Fără îndoială, Internetul este un cadou pentru serviciile secrete. Acum oamenii singuri îşi adună probe în propriul dosar, după care, tot singuri, îl fac public. Ar fi păcat să nu profiţi!
Serviciile secrete din multe țări acordă o atenţie sporită spionajului online. Acest fapt nu mai are nevoie de probe suplimentare. Recent au devenit cunoscute planurile serviciului german de informații (BND) referitoare la creşterea numărului de angajaţi și la consolidarea capacităților tehnice de spionare a internauţilor.
Potrivit revistei germane Der Spiegel, în acest scop vor fi alocate 100 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2018.
“Serviciile secrete trebuie să fie prezente în rețeaua globală de Internet. Nu este bine ca ca infractorii să profite de progresul tehnologic, utilizând activ Internetul, iar noi, statul, să nu fim capabili să ne opunem lor”, a declarat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich. Oficialul consideră că trebuie dezvoltate „mijloace legale și tehnologice” pentru a supraveghea acțiunile răufăcătorilor de pe Internet.
“Confidenţialitatea corespondenței, inclusiv a celie poștale, telegrafice și mesajelor telefonice este inamovibilă”, conform articolul 10 din Constituția germană. Cu toate acestea, o lege care permite serviciile de informaţii să intercepteze mesaje cu scopul de a proteja orânduirea liber democratică sau de a asigura integritatea statului.
Conform celor mai recente date, aproape trei milioane de e-mail-uri și mesaje telefonice au fost interceptate în 2011 de către serviciile secrete germane.
Legea prevede că BND are dreptul să supravegheze 20% din corespondența dusă între internauţii din Germania și de peste hotare, însă, din lipsa echipamentului tehnic și numărului de cadre, serviciile de securitate monitorizează doar 5%, potrivit Der Spiegel. Dacă programul va fi implementat, atunci BND va ajunge peste cinci ani la acelaşi nivel ca şi Agenția Națională de Securitate din SUA, notează publicaţia.
Anonimatul a devenit o plăcere costisitoare. Cetățenii de rând trebuie să înțeleagă: echilibrul dintre misterul vieții lor private și securitatea națională va fi întotdeauna creat în interesul statului.
„Chiar dacă nu faceţi nimic ilegal, oricum sunteţi urmărit. Totul se înregistrează şi se păstrează în sistemul CIA. Ei sunt la curent cu toate deciziile pe care le luaţi, ştiu conținutul tuturor convorbirilor, iar dacă într-o zi veţi trezi cea mai mică suspiciune, atunci totul va fi folosit împotriva dumneavoastră”, a declarat Edward Snowden, fost ofițer CIA şi autorul ultimelor scurgeri de informaţii.
În aceste condiţii, este aproape imposibil să păstrezi secrete datele cu caracter personal, spune Dmitri Abzalov, vicepreşedintele Centrului pentru Studii.
„Aproape că nu mai există ceea ce înţelegem noi ca spaţiu privat în formula sa clasică. Chiar dacă o persoană va încerca să ţină totul sub control – relaţiile, datele de contact, oricum toată comunicarea are loc online, mai ales pe fondul procesului de urbanizare şi de răspândire pe scară largă a Internetului mobil. Omul este sortit să interacţioneze în reţea. Se reduce numărul persoanelor cu care poate discuta fără mijloace moderne. Vă puteți întâlni și discuta direct numai cu familia şi prietenii apropiaţi. Este imposibil să renunţi complet la canalele moderne de comunicare, cu atât mai mult în viitor, deoarece apare semnatura electronica, votul electronic. O mare parte din activitatea umană se va desfăşura pe Internet”.
Serviciile secrete au întotdeauna acces la serverele giganţilor, precum Microsoft, Google, Facebook, Apple, Yahoo şi altele, a declarat Edward Snowden.
Directorul general al companiei pentru prevenirea infracțiunilor informatice Group-IB, Ilia Sacikov, a spus, într-un interviu pentru postul televizat de ştiri Rusia 24: „Când mergeam în străinătate, angajaţii serviciului de control al paşapoartelor îmi puneau, uneori, întrebări care ar fi putut să apară doar după o studiere a activităţii pe reţelele de socializare. De exemplu, ce caută în lista de prieteni de pe Facebook oameni din Emiratele Arabe Unite? Asta în timp ce lista de prieteni nu este publică”.
Dacă în trecut eram siguri că acel coş cu rufe murdare este bine ascuns în dulap după un schelet, acum această încredere a fost spulberată.
Nici nu avem pe cine da vina. Noi am fost întotdeauna prea vorbăreţi. Pur şi simplu această trăsătură a caracterului este, în prezent, definitorie. De aceea, nu trebuie să ne surprindă că viciile noastre au devenit publice. La urma urmei nu ne facem griji atunci când meritele noastre incontestabile ajung la cunoştinţa publicului.
Dacă e să punem în practică această chestiune, atunci majoritatea internauţilor s-ar arăta dispuşi să renunțe la o parte din intimitate în schimbul unei securităţi parțiale.
Este puţin probabil ca serviciile secrete să se intereseze de o persoană care, de exemplu, îşi permite unele excese în cadrul căsătoriei, bineînţeles, dacă nu pun în pericol interesele statului. Deși e un lucru neplăcut: să știi că toate faptele și gândurile tale sunt cunoscute nu numai de Dumnezeu, dar şi de serviciile de securitate din ţara ta.
În acest caz, este foarte importantă menţinerea unei proporții rezonabile între dreptul serviciilor secrete de a pătrunde în viaţa ta privată şi metodele de control public asupra profunzimii acestei invazii.
Vorba unui expert: „noi nu trebuie să alegem între protejarea vieții private și lupta împotriva terorismului. Noi trebuie să decidem ce fel de supraveghere și responsabilitate sunt necesare în cazul în care Guvernul îşi supraveghează cetățenii”. De Serghei Duzi – Vocea Rusiei
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: