Stresul si rolul sau in viata nostra
Stresul este cauzat de solicitarile si tensiunile multiple, venite din exterior, cu care se confrunta omul aproape in fiecare zi.
Factorii de stres pot fi multipli. Iata cativa dintre ei: incertitudinea zilei de maine prin pierderea locului de munca; incapacitatea individului de a face fata unui volum prea mare de sarcini la locul de munca; nesiguranta locului de munca sau modificarile care apar la locul de munca , pentru care individul este nepregatit; inapacitatea de a plati regulat un imprumut mare la banca, a facturilor lunare sau a intretinerii; teama de a nu isi pierde casa, din diferite motive; lipsa posibilitatilor materiale si financiare care il pun pe individ in situatia a nu „tine pasul cu ceilalti” in societate; prezenta deselor acte de violenta fizica si verbala din familie; prezenta unui bolnav cronic in familie, care necesita o ingrijire permanenta si deosebita; un deces in familie; divortul; izolarea si lipsa de conunicare; singuratea etc.
Acestia sunt doar cativa factori de stres. Ei sunt o multitdine si au diferite forme de manifestare, cu rol negativ in viata individului si carora el trebuie sa le faca fata. Acesti factori de stres cu rol negativ conduc la distress, care pot provoca imbolnavirea organica sau psihica a individului. Capacitatea de a lupta cu acesti factori de stres difera de la individ la individ. Nu toti indivizii pot suporta apasarea acestor factori de stres si se simt coplesiti , fara a vedea vreo iesire din situatia in care se afla. In astfel de cazuri este bine ca individul sa nu se izoleze si sa ceara ajutorul familiei, prietenilor sau chiar al psihologului sau medicului, daca este cazul. Este important ca familia si prietenii sa fie alaturi de el si sa-l sustina.
Simptomele stresului sunt: anxietate, atacuri de panica, nervozitate, izolare, absenteism, tulburari de somn, tulburari de memorie, dureri de cap, palpitatii, ameteli, scaderea sau luarea in greutate, transpiratie abundenta, subestimare, pesimism, persistenta „gandurilor negre”, consum mare de tigari sau alcool, etc.
Cand apar aceste simptome, sprijinul familiei si al prietenilor este foarte important. Este de asemene, important chiar sa se apeleze la un specialist.
Pana acum am prezentat rolul negativ al streslui. Dar exista si o starea de stres cu rol pozitiv in viata omului denumita „eustress”. De exemplu unele solicitari pot conduce la o mai buna planificare a muncii fizice sau intelectuale si a vietii de zi cu zi. De exemplu emotia sustinerii unui examen determina individul sa se mobilizeze si sa-si planifice munca mai bine in vederea promovarii examenului. Imediat ce scopul a fost a fost atins, stresul dispare si apare o stare de bine, de „usurare”.
VEZI SI:
- Totul despre Diabet
- STUDIU. Apa imbuteliata provoaca diabet, boli de inima si chiar cancer
- Probleme cardiace ale copilului tau
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: