STUDIU OFICIAL: Au existat șanse minime ca virusul SARS-CoV-2 să devină pandemic. Motivul pentru care s-a extins, totuși, pe tot globul
-Modelele folosite de cercetători în analiza originii pandemiei arată că virusul nu ar fi trebuit să devină pandemic.
-În modelele pe care echipa le-a rulat, virusul a avut doar aproximativ 30% șanse să se răspândească. În rest, modelele arată că ar fi trebuit să dispară după ce a infectat câțiva oameni.
-Un anumit grad de neșansă și condițiile de ambalare din piața de fructe de mare Huanan din Wuhan i-au dat virusului posibilitatea de a se extinde pe tot globul
Oamenii de știință care examinează momentul și modul apariției virusului pentru prima dată în China consideră că prima infectare umană a avut loc cel mai devreme în octombrie 2019, iar modelele cercetătorilor arată că virusul nu ar fi trebuit să devină pandemic, scrie CNN.
Numai un anumit grad de neșansă și condițiile de ambalare din piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, locul în care se consideră că a început pandemia, i-au dat virusului posibilitatea de a se extinde pe tot globul, au scris cercetătorii în revista Science.
„Dacă lucrurile ar fi fost puțin diferite, dacă acea primă persoană care a adus virusul în piața Huanan ar fi decis să nu meargă în acea zi în piață sau dacă ar fi fost bolnavă și ar fi rămas acasă, acel eveniment sau altele care au dus la masiva răspândire timpurie a virusului puteau să nu fi avut loc”, a declarat Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona care a lucrat la studiu.
Virusul a apărut în provincia Hubei din China și nu în altă parte
Echipa a folosit datări moleculare și rata mutațiilor în curs pentru a calcula cât timp s-a scurs de la apariția virusului. De asemenea, au folosit modele computerizate pentru a arăta când și cum s-ar fi putut răspândi.
„Studiul nostru a fost conceput pentru a răspunde la întrebarea cât timp ar fi putut circula SARS-CoV-2 în China înainte de a fi descoperit”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat la secția de boli infecțioase și sănătate publică globală a Facultății de Medicină a Universității din San Diego.
Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au combinat trei elemente: o înțelegere detaliată a modului în care SARS-CoV-2 s-a răspândit în Wuhan înainte de impunerea carantinei, diversitatea genetică a virusului în China și rapoarte despre primele cazuri de COVID-19 în China. Prin combinarea acestor linii de probe, au stabilit că SARS-CoV-2 nu trebuie să fi început să circule în provincia Hubei mai devreme de mijlocul lunii octombrie.
Dovezile indică cu tărie faptul că virusul nu ar fi putut circula mai devreme, au spus cercetătorii. Au existat rapoarte din Italia și din alte țări europene care demonstrează că virusul ar fi infectat oameni acolo înainte de octombrie. Studiul de joi arată însă că doar câteva persoane au fost infectate între octombrie și decembrie.
„Sunt destul de sceptic cu privire la afirmațiile legate de existența COVID-19 în afara Chinei în acel moment”, a spus Worobey. Studiul arată că virusul a apărut în provincia Hubei din China și nu în altă parte, spun cercetătorii.
„Rezultatele noastre resping, de asemenea, afirmațiile care susțin că un număr mare de pacienți ar fi necesitat spitalizare pentru COVID-19 în provincia Hubei înainte de decembrie 2019”, au scris aceștia.
În modelele pe care echipa le-a rulat, șansele ca virusul să se răspândească trebuie să fi fost de doar aproximativ 30%
De la câteva cazuri câte existau la sfârșitul anului 2019, virusul a ajuns în întreaga lume. Potrivit Universității Johns Hopkins, a fost diagnosticat la 121,7 milioane de oameni și a ucis aproape 2,7 milioane. SUA a fost cea mai afectată țară, cu aproape 30 de milioane de cazuri diagnosticate și aproape 540.000 de decese.
Studiul nu precizează care animal a fost sursa virusului. Dovezile genetice arată că liliecii poartă un virus asemănător și a mai existat probabil undeva o altă specie intermediară infectată, care a transmis virusul la om.
Este nevoie de o persoană infectată și de contacte cu multe persoane, cum se întâmplă, de exemplu, într-o piață de fructe foarte aglomerată. „Dacă virusul nu are parte de aceste condiții, chiar și dacă ar fi un virus bine adaptat, poate dispărea”, a spus Worobey.
În modelele pe care echipa le-a rulat, virusul se răspândește doar în aproximativ 30% din timp. În restul timpului, modelele arată că ar fi trebuit să dispară după ce a infectat câțiva oameni.
Cercetătorii presupun că virusul a pătruns „într-un număr foarte mic de oameni în octombrie, noiembrie și decembrie și apoi a intrat pe această piață de fructe de mare Huanan”, a spus Worobey. Iar piața aceasta nu a fost, probabil, locul în care s-au făcut primele infectări, ci doar locul în care infectarea s-a amplificat.
Având în vedere cât de puțin timp a circulat virusul, este uimitor că a fost identificat atât de repede. „În ianuarie 2020, virusul era deja secvențiat și caracterizat”, a spus Worobey.
Și totuși era deja târziu, poate pentru că Covid-19 nu este destul de mortal. Primul virus SARS a ucis aproape 10% din victimele sale în 2002-2004 înainte de a fi oprit printr-un efort global concertat.
„În calitate de comunitate științifică, am fost conștienți de potențialul pandemic al unui agent patogen moderat virulent și extrem de transmisibil. Dar sistemul nostru de raportare a bolilor depinde de detectarea ratelor ridicate de spitalizări și decese. În mod clar, acest lucru nu a fost suficient pentru a opri Covid-19”, a declarat Wertheim.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: