Studiu OMS. „Pandemia tăcută”! Alerta medicala GLOBALA
Potrivit unui studiu OMS, munca excesivă a ucis peste 745.000 de oameni numai în 2016. Anual, sute de mii de oameni își pierd viața din cauza suprasolicitării.
Cele mai mari probleme de sănătate din această cauză au fost observate la bărbați și la muncitorii de vârstă mijlocie sau cei care se apropie de vârsta pensionării.
Orele lungi prezintă un risc pentru sănătatea care ucide sute de mii de oameni în fiecare an, spune Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, oamenii care lucrează 55 sau mai multe ore pe săptămână se confruntă cu un risc de 35% mai mare de accident vascular cerebral și un risc cu 17% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă, comparativ cu persoanele care respectă standardul de lucru săptămânal de 35 până la 40 de ore .
Studiul OMS, care a fost publicat luni în revista Environment International, afirmă: „Niciun loc de muncă nu merită riscul unui accident vascular cerebral sau a unei boli de inimă”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a cerut guvernelor și întreprinderilor să găsească modalități de a proteja sănătatea angajaților.
Cifre înspăimântătoare
Studiul global, despre care OMS afirmă că primul de acest fel, a constatat că, în 2016, 488 de milioane de oameni au fost expuși riscului de a lucra mai mult decât limita considerată normală pe plan mondial.
În total, peste 745.000 de persoane au murit în acel an din cauza suprasolicitării care a dus la accident vascular cerebral și boli de inimă, potrivit OMS.
„Între 2000 și 2016, numărul deceselor cauzate de bolile de inimă din cauza orelor lungi de muncă a crescut cu 42%, iar din cauza accidentului vascular cerebral cu 19%”, au declarat reprezentanții OMS când au prezentat studiul realizat împreună cu Organizația Internațională a Muncii.
Telemunca agravează problema?
Studiul nu acoperă anul trecut, an în care pandemia COVID-19 a pus economiile naționale în criză și a remodelat modul în care lucrează milioane de oameni. Autorii săi observă, însă, că suprasolicitarea este în creștere de ani de zile și spun că pandemia va accelera probabil aceste tendințe.
„Telemunca a devenit o normă în multe industrii, adesea estompând granițele dintre casă și muncă”, a spus Ghebreyesus. „În plus, multe întreprinderi au fost forțate să reducă operațiunile sau să oprească operațiunile pentru a economisi bani, iar oamenii care încă sunt angajați ajung să lucreze mai mult în fiecare zi”.
Și mai grav este că perioadele de recesiune sunt frecvent urmate de o creștere a orelor de lucru, au spus cercetătorii.
La nivel regional, salariații din Asia de Sud-Est și din regiunea Pacificului de Vest au prezentat cel mai mare risc de suprasolicitare. La polul opus se află Europa.
În SUA, mai puțin de 5% din populație este expusă la un program peste limitele normale, potrivit unei hărți care însoțește studiul. Această proporție este similară cu Brazilia și Canada – și mult mai mică decât în Mexic și în țările din cea mai mare parte a Americii Centrale și de Sud.
Pentru ușurarea poverii salariaților, arată studiul, inclusiv guvernele trebuie să adopte și să aplică standardele muncii cu privire la timpul de lucru.
Autorii spun, de asemenea, că angajatorii ar trebui să fie mai flexibili în legătură cu programul și să fie de acord cu angajații lor cu privire la un număr maxim de ore de lucru.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat zeci de studii privind bolile de inimă și accidentele vasculare cerebral. Apoi au estimat riscurile pentru sănătate ale angajaților pe baza datelor obținute din mai multe surse, Cea mai laborioasă a fost realizarea a peste 2.300 de anchete privind orele de lucru. Aceste anchete au fost efectuate în nu mai puțin de 154 de țări din 1970 și până în 2018, scrie site-ul National Public Radio din SUA.
Sursa: evz.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: