MILITARNOUTATI

SUA își antrenează de luptă trupele în România. Rusia, cu ochii pe noi

Desfășurarea într-o țară NATO și chiar pe graniță cu Ucraina, a Diviziei 101 aeropurtate din cadrul US Air Force, este văzută ca un model de descurajare a ofensivei ruse. Însă, există și cealaltă față a oglinzii, din care lucrurile capătă o cu totul altă perspectivă – Moscova nu ia drept „descurajare” prezența „101” în România, ci ca amenințare!

Și când lucrurile vor escalada, căci avem exemplul Ucrainei – joaca de azi este avanpremiera bătăliei de mâine -, România va trebui să facă față unei realități pe care puțini au anticipat-o și aproape nimeni nu și-a dorit-o.

Ce fac soldații Diviziei 101 aeropurtate
Soldații Diviziei 101 aeropurtate a Armatei SUA se antrenează, mănâncă și dorm pe un post monoton, întins undeva în sud-estul României, scrie New York Times. „Ei sunt la doar șapte minute de zborul rachetelor pe care Rusia le-a stocat în Crimeea”, insistă jurnaliștii NYT.

Mai la nord, în exerciții militare desfășurate la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, soldații americani din „101” trag cu artileria, lansează atacuri din elicoptere și sapă tranșee. Scenariul este similar cu ce vedem pe linia frontului din Herson, orașul-port din care rușii s-au retras în noiembrie.

Trebuie reamintit că-i pentru prima dată de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace când Divizia 101 aeropurtată este dislocată în Europa. Prezența lor într-o țară NATO și antrenamentul tactic desfășurat chiar la granița conflictului ruso-ucrainean nu aduc niciun fel de liniște României, dimpotrivă.

„Acesta este un conflict regional, dar are implicații globale”, a declarat șeful Statului Major al armatei americane, generalul James C. McConville, într-un interviu acordat la mijlocul lunii decembrie la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Desfășurarea de trupe în România este menită a transmite un avertisment Moscovei și face parte din angajamentul Casei Albe de a apăra „fiecare centimetru al teritoriului NATO”, dar fără a-l provoca în vreun fel pe președintele Vladimir Putin să escaladeze conflictul, zic americanii.

Susținătorii menținerii unei prezențe puternice americane în țara noastră au indicat invazia rusă în Ucraina ca dovadă că SUA și NATO nu au făcut suficient pentru a descuraja Moscova. „Aceasta este una dintre cele mai importante lecții pe care trebuie să le luăm de la Ucraina”, zice Seth Moulton, membru democrat din Massachusetts în Camera Reprezentanților. „Când ne uităm la celălalt scenariu care s-ar putea desfășura ca Ucraina, în Pacific, cu China și Taiwan, trebuie să ne asigurăm că descurajarea are succes”.

Ușor de zis, pentru unii care niciodată n-au dat o bătălie cruntă pe pământul lor, greu de acceptat pentru noi, cei care au cunoscut și bombardamentele americane, și bocanul sovietic pus pe grumaz.

Divizia 101 (Divizia a I-a a US Air Force, cum mai este cunoscută) a primit ordin să desfășoare în România 4.000 de soldați și comandanți superiori. Ei au ajuns de astă vară la Constanța, în baza aeriană Kogălniceanu, de unde apoi s-au „împrăștiat” peste tot în țară.

Poate că nu ar fi fost nimic îngrijorător în toate astea dacă nu am observa și că, pe șest, România și-a schimbat legislația astfel încât America, la o adică, să poată lansa un atac asupra Rusiei de pe teritoriul nostru!

La 17 noiembrie, zi cu ședință de Guvern, MApN a modificat un Ordin ministerial ce data din 2014 (M.4), legat de instrucțiunile privind operațiunile de mișcare și transport ale forțelor armate. „(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire a forțelor armate străine în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale se înaintează în termenele stabilite pe timpul conferințelor de planificare a activităților”, era ordinul M.192 în variantă veche. După modificare, el arată astfel: „(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire și staționare a forțelor armate aparținând statelor membre NATO, Uniunii Europene și Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care România a încheiat acorduri în domeniu sau de tranzitare a teritoriului național de către acestea, în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale pe teritoriul României sau în scopul participării la operațiuni ce se desfășoară în afara teritoriului național, se înaintează cu cel puțin 4 zile lucrătoare înainte de data planificată a intrării în România a forțelor, produselor și echipamentelor militare sau a bunurilor materiale pentru asigurarea sprijinului, după caz”.

Iată că nu mai vorbim de antrenamente, ci „operațiuni militare” și încă unele realizate de forțe armate străine. Mai mult, o altă modificare aduce apariția termenului de „staționare” în România a trupelor străine, nu doar de intrare/ieșire, cum era până acum.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.