SUA testeaza o drona supersonica pentru a concura cu China. Beijingul sustine ca a ajuns la Mach 16 – Video
Compania americana Venus Aerospace a anuntat ca a testat cu succes un motor cu detonare rotativa (RDE) pe o drona de mici dimensiuni, deasupra Statelor Unite, relateaza Interesting Engineering.
RDE-urile ofera o eficienta termodinamica ridicata si un design compact, ceea ce le face promitatoare pentru sistemele de propulsie in viitor. Din acest motiv, diverse natiuni depun eforturi sustinute pentru a le dezvolta.
China, de exemplu, a anuntat recent ca a dezvoltat unul care ar putea, teoretic, sa atinga Mach 16. Japonia a raportat ca a facut progrese bune cu RDE-ul sau inca din 2021. Raytheon lucreaza, de asemenea, cu Agentia americana pentru proiecte de cercetare avansata in domeniul apararii (DARPA) pentru a realiza unul numit „Gambit”.
RDE-urile functioneaza foarte diferit de motoarele conventionale, cum ar fi rachetele. Intr-un motor de racheta tipic, combustibilul si oxidantul sunt amestecate si aprinse intr-o camera de combustie pentru a produce o coloana de evacuare puternica. RDE-urile functioneaza cu ajutorul unui val de detonare care se deplaseaza in jurul unui canal circular.
Aceasta unda de detonare este mentinuta prin injectarea combustibilului si a oxidantului, care produc o unda de soc care se deplaseaza spre exterior cu viteza supersonica. Ca si Raytheon, Venus Aerospace colaboreaza cu DARPA pentru a dezvolta un dispozitiv pentru testarea tehnologiei hipersonice.
Dezvoltarea cu succes a acestui motor ar permite ca Venus sa obtina performante excelente intr-o gama larga de altitudini si viteze.
Testul a demonstrat controlul zborului, stabilitatea, telemetria si lansarea in aer a sistemului de propulsie al motorului de racheta cu detonatie rotativa (RDRE).
„Folosirea unei platforme lansate din aer si a unei configuratii de racheta cu aripi ne permite sa ajungem ieftin si rapid la testul minim viabil al RDRE-ului nostru ca motor hipersonic. Echipa l-a executat cu profesionalism si are o multime de date pe care sa le ajusteze pentru urmatorul zbor”, a declarat directorul tehnic si cofondatorul Andrew Duggleby.
„Asa se fac lucrurile dificile: pas cu pas. Urmeaza zborul RDRE si, in cele din urma, zborul hipersonic, demonstrand ca RDRE este motorul care deblocheaza economia hipersonica”, a declarat Sarah Duggleby, CEO si cofondator.
Venus planuieste acum sa dezvolte un vehicul de testare mai mare, de 3,7 metri, care ar trebui sa fie gata pentru testare pana in 2025. Aceasta platforma mai mare ar trebui sa fie capabila sa atinga Mach 4 sau 5. Obiectivele pe termen mai lung ale Venus sunt dezvoltarea unui vehicul mare Mach 9 si a unui avion comercial de pasageri Mach 2+ echipat cu RDE.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: