ANALIZEPOLITICA

Suveranitatea Uniunii Europene, o glumă

■ Comisia Europeană a ales un profesor din SUA pentru un post de conducere în domeniul antitrust care supraveghează companiile Big Tech. Cum ar veni, a pus lupul paznic la oi. Desigur, nimeni nu mai are vreun dubiu în legătură cu cine se află la butoane la Bruxelles. În alte condiții și în alte timpuri, Ursula von der Leyen probabil ar fi fost dusă la eșafod, sub acuzația de înaltă trădare. Astăzi, însă, Ursula a nominalizat-o pe Fiona Scott Morton (SUA) drept economist-șef pentru concurență. Cu alte cuvinte, un american va stabili, la Bruxelles, dacă firmele Big Tech cu sediul în California respectă legile europene sau dimpotrivă, formează un cartel menit să eludeze taxele și să maximizeze profitul în dauna contribuabililor din UE. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Arianna Podestà, a declarat, în bătaie de joc, că angajatorii de la Bruxelles au ”examinat în mod amănunțit dacă americanca Morton are vreun interes personal de natură să îi afecteze independența sau orice alt conflict de interese”. Am văzut cu toții cât au contat conflictele de interese când s-a pus pe tapet dosarul Pfizer, în care soțul Ursulei von der Leyen a jucat un rol determinant.

■ Revista americană Politico semnalează, nu fără urme de satisfacție, declinul economiei germane. Mai mult, se face că plouă în legătură cu principala cauză: scumpirea energiei, în principal din pricina detonării conductelor NordStream de către partenerii strategici de la Washington. Și din cauza impunerii proiectelor de tip Green Deal, de inspirație SUA. Jurnaliștii de la Politico pretind, copilărește, că de fapt Putin a oprit gazul către Germania, ej prost?! ”Prin oprirea livrărilor de gaze naturale către Germania, Kremlinul a eliminat efectiv pilonul principal al modelului de afaceri al țării, care se baza pe accesul ușor la energie ieftină”, explică americanii. Se vorbește clar despre ”dezindustrializare” și mutarea unor fabrici în America de Nord sau China. Iată rezultatul gândirii strategice a cancelarului Scholz, apropo de implicarea în războiul din Ucraina: gigantul chimic german BASF va investi 10 miliarde de dolari în China, într-un complex de ultimă generație pentru a putea beneficia de gaze naturale ieftine, importate de chinezi din… Rusia. Pași similari urmează a fi făcuți de alte mega-companii ca Volkswagen și Siemens. Americanii de la Politico exultă: ”În cazul Germaniei, consecințele recesiunii se vor manifesta la scară continentală”. În plus, viitorul sună rău și dintr-o altă perspectivă, a inovării. ”Germania nu are nimic de oferit în niciunul dintre cele mai importante sectoare orientate spre viitor. Ceea ce există este o industrie veche”, a declarat Marcel Fratzscher, directorul institutului economic german DIW. Lucru confirmat și de faptul că Tesla valorează acum de trei ori mai mult decât toți producătorii auto germani la un loc. Poate că Scholz își pune speranțele în tancurile Leopard și reconstrucția Ucrainei (ca să facem o glumă proastă).

■ Ucraina avertizează că va fi întreruptă furnizarea de gaze rusești esențiale pentru Europa. Un semnal clar trimis de Washington că prețul la gazele lichefiate GNL ar trebui să crească. A venit perioada de aprovizionare în prag de iarnă.

■ Dispariția din peisaj a generalului Surovikin a fost confirmată de surse oficiale de la Moscova. Așadar, sceneta cu puciul lui Prigojin și-a atins scopul. Spre deosebire de români, rușii nu-i suportă pe trădători. Și încearcă să-i elimine înainte de a fi prea târziu. Fenomenul a avut loc și în Turcia sau Ungaria, mai mult sau mai puțin brutal. Cum spuneam și cu alt prilej, e singura modalitate prin care poți lupta cu mirajul dolarului. Agitația americanilor cu privire la soarta lui Prigojin (Biden l-a atenționat să fie atent la ce mănâncă – în niciun caz McDonald’s!) și a unor opozanți ai regimului de la Kremlin aflați în grațiile Casei Albe este cel mult comică. Uitați-vă la soarta lui Julian Assange sau a lui Edwart Snowden și o să vedeți că nici americanii nu glumesc deloc atunci când vine vorba de chestiuni de securitate națională.

■ Știe cineva de ce durează atât numirea noului șef al SRI? Am trimis CV-ul încă din 3 iulie, inclusiv la ambasadă.

sursa: opozitia.net

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.