Tara noastra ocupa primul loc in Europa la numarul de decese in randul femeilor alcoolice. „Puteam sa bag mai multi barbati sub masa”
Organismul femeii nu poate metaboliza mai mult de un pahar de vin pe zi. Alcoolul le doboara, asadar, extrem de usor.
Majoritatea beau pe ascuns si rareori familia realizeaza ca fiica, mama sau bunica sufera. De regula, familia constientizeaza abia cand femeia ajunge la medic.
Femeile internate la Centrul de reabilitare pentru femei dependente de alcool „Insula Sperantei” din Sibiu, sustinut de Crucea Albastra Romania, sufera. E ora de terapie prin munca. Ergoterapie.
Un fel de sedinta de lucru manual. O sezatoare in care fiecare lucreaza cate ceva. Unele tricoteaza papusi pentru nepoti, iar altele croseteaza. Sunt femei cu studii superioare, mame si bunici care au avut ghinionul sa devina alcoolice. Dar si norocul sa ajunga sa se interneze aici, cu ajutorul financiar al copiilor.
Femeile de aici se simt vinovate in primul rand fata de cei carora le-au dat viata si pe care i-au crescut intr-un mediu toxic. I-au chinuit si continua sa o faca.
Pacienta: “Am simtit ca am alunecat inspre prapastie. La mine se trage de la nefericirea in familie, de cand m-am casatorit. Sotul este alcoolic de cand l-am luat, fara sa-mi dau seama. Credeam ca bea ocazional. Aveam 26 de ani si asa mi-am crescut copiii, tarata noaptea afara, alungata, scoasa afara cu tarnacoape sau alte minuni. Sau aruncata in piscine, in noiembrie. Asa mi-am dus viata de cand am nascut copiii pana am ajuns aici.”
Multe femei au fost educate sa nu divorteze, sa ascunda problemele
Povestea se incadreaza in aceleasi tipare in cazul multor femei din Romania care suporta umilinte si batai, „pentru copii”. Asa au fost educate. Sa nu isi denunte barbatul, sa nu divorteze, sa ascunda.
Acesta este profilul victimei, in general. In cazurile de fata, nefericirea le-a impins pe multe sa-si inece amarul in alcool.
Ovidiu Alexinschi, psihiatru la Institutul Socola: “Femeile au un alt fel de patern, de model comportamental de a bea, spre deosebire de barbati, care au stilul asta gregar: se duc in crasme, in baruri, socializeaza. In general, femeile sunt mai retrase, beau in singuratate, ca sa nu fie vazute. De obicei, o gospodina nu se asociaza cu imaginea unei persoane care consuma foarte mult alcool si atunci din cauza acestei jene beau retras, acasa, pe ascuns, si deceleaza mai tarziu problemele legate de alcool.”
Una dintre paciente are 50 de ani. A fost un jurnalist foarte bun, crescuta si educata in sanul unfei familii bogate de medici. Nici mama, nici tatal nu au baut.
Ea, in schimb, a inceput sa consume alcool ca sa prinda curaj. La petreceri, alaturi de alti adolescenti. Spune ca toata viata a fost introvertita, retrasa, timida si ca nimeni nu a ajutat-o… ca bautura.
Treptat, alcoolul i-a distrus viata. A pierdut sute de mii de euro din cauza unor decizii proaste, luate cu paharul in mana, si chiar a ajuns sa doarma pe strada.
Femeia a fost si in coma de mai multe ori, din cauza combinatiei dintre alcool si pastille.
Fosta jurnalista este constienta ca, daca nu se pune acum pe picioare, va muri. Oricum, organismul ei este extrem de fragil.
Romania este pe primul loc, in Europa, la numarul de decese in randul femeilor alcoolice. Nu se vorbeste despre asta, desi bautura ucide mame si bunici si nu le lasa prea multe optiuni nici celor inca in viata.
Holger Lux, psihoterapeut: “Este un studiu care a aratat ca o femeie care consuma 70 de grame de alcool pe zi, care inseamna cam trei beri, are un risc de o suta de ori mai mare sa faca ciroza la ficat decat o femeie care nu consuma alcool. Femeile sunt mai putin rezistente la alcool, asta e clar.”
In plus, cu cat varsta la care o femeie incepe sa consume alcool este mai frageda, cu atat instalarea alcoolismului si a bolilor grave cauzate de consum devin fulminante.
Alcoolul nu isi „alege” victimele
Psihiatrii atrag atentia ca sunt din ce in ce mai multe romance cu studii superioare si post-universitare care cad in capcana. Sunt asa-numitele carieriste, workoholice.
Este si cazul unei femei din Iasi care ocupa o functie importanta. O femeie frumoasa, in floarea varstei, care toata viata a invatat si a muncit, dar care a si baut mult.
Consumul exagerat de alcool nu i se parea anormal, mai ales ca toata familia ei facea asta. Prima data, isi aminteste, s-a imbatat in clasa a saptea.
Pacienta: “Puteam sa bag mai multi barbati sub masa, daca imi puneam mintea. Am studii superioare si masterat. Cand am inceput sa beau, mi se parea totul ca-i normal, adica un fagas firesc al vietii din Romania. Urmam modelul: bem, facem scoala, facem serviciu si bem in continuu pana iesim la pensie. Daca avem si copil nu e treaba noastra, copilul trebuie sa mearga la scoala.”
Tanara a continuat sa bea si cand a ramas insarcinata.
Credinta sociala cum ca berea e buna pentru alaptat face inca victime. Medicii atrag atentia ca nicio femeie nu ar trebui sa consume strop de alcool nici in timpul sarcinii, nici cata vreme alapteaza.
Alcoolul i-a anesteziat atat ratiunea, cat si sensibilitatea. In prezent, insa, femeia e multumita ca sunt cinci ani de cand se tine departe de bautura. A facut asta cu ajutorul unui ONG: Asociatia Alcoolicilor in Recuperare din Iasi.
Este membru activ al grupului de sprijin si are un mesaj simplu pentru cei care cred ca sunt bautori „normali”, cumpatati: “Sa stie ce e ala consum ocazional, sa nu-si creeze ocaziile. Ocaziile prea dese duc la un consum permanent si niciodata nu stii cand devii dependenta. Dependenta vine miseleste.”
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: