Teama de Rusia prinde viata din nou si in Romania
Statele din estul Europei isi exprima temeri cu privire la pozitia Occidentului fata de Rusia, pozitie pe care o considera indecisa si docila. In Polonia, Romania si Bulgaria temerile nascute din agresiunile anterioare se trezesc la viata.
Intr-un amplu comentariu, Deutsche Welle arata ca Polonia isi doreste, spre exemplu, cat mai multe trupe NATO masate cat de repede posibil, la granita cu Rusia.
Partidele politice poloneze, care cu greu ajung la un consens, spun de cateva luni intr-un glas ca actiunile presedintelui rus, Vladimir Putin, in Ucraina, sunt o amenintare a securitatii Poloniei. Probabil ca este vorba despre o reminiscenta a amintirilor traumatizante din timpul ocupatiei sovietice.
Un alt punct asupra caruia exista acord total in Polonia priveste pozitia Germaniei fata de criza ucraineana, in special politica precauta in ceea ce priveste Moscova. „Daca se pune problema, Germania nu va proteja Polonia de Rusia”, a scris Bartosz Wielinski, un jurnalist respectat, in Gazeta Wyborcza.
Aceasta pozitie critica ramane chiar si dupa summit-ul NATO din Tara Galilor: Varsovia considera ca este o greseala faptul ca Germania a sustinut pastrarea Actului Fondator NATO-Rusia.
„Cel mai negru scenariu este ca Ucraina sa se destrame, ca Europa sa devina neajutorata si Putin sa-si mentina cursul. Mai intai va fi Moldova. Apoi vom auzi despre oribila persecutie a rusilor in Estonia si Letonia si ca acestia trebuie ajutati”, avertizeaza si Adam Michnik.
La randul sau, Romania este preocupata ca actuala criza ucraineana va contagia si Moldova, via conflictul inghetat din Transnistria. Recentele declaratii de la Ministerul rus de Externe au declansat alarma la Bucuresti. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat ca trebuie tinute sub observatie zonele in care se afla multi vorbitori de rusa, care au probleme similare cu cei din Ucraina – in special minoritatile din Romania, Ungaria, Polonia si vestul Ucrainei.
Presedintele roman, Traian Basescu, considera ca nu este niciun pericol direct pentru tara sa, „rational vorbind”, insa trebuie sa se faca pregatiri si pentru „irational”. El a cerut UE si NATO sa inarmeze fortele ucrainene, pentru ca „azi e Ucraina, maine poate fi altcineva”, si a cerut instalarea unei baze NATO in tara sa.
Fostul ministru de Externe bulgar, Solomon Passy, vrea arme nucleare NATO depozitate la granita estica a aliantei, pentru ca „ar fi o solutie politica echilibrata care va contribui la stabilizare”, arata sursa citata.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal:
Ne este teama de Rusia dar ne ocupa Americanii.
Nici pe timpul lu'raposatu nu aveam armata de ocupatie sovietica in tara noastra,acum ni se spune ca suntem liberi,dar defapt suntem ocupati de America.
Romania nu mai este un stat suveran.
Daca Americanii erau cu adevarat aliatii nostri ,trebuiau sa ne dea armament sa ne aparam suveranitatea teritoriala,nu sa ne ocupe cu armata lor.
In decursul istoriei singurul aliat adevarat al poporului Roman a fost Germania in ww2,
dar noi l-am tradat. Din 23 august 44 Romania nu mai este un stat independent.
Noi nu am tradat pe nimeni! Cand inceteaza romanul naibii sa caute in istorie cum stau lucrurile cu adevarat!?