ECONOMICNATIONALSTIRI

ȚEAPĂ TOTALĂ PENTRU FERMIERII ROMÂNI / FALIMENT GARANTAT DIN CAUZA UCRAINEI!

Țeapă totală pentru fermierii români. Fără despăgubiri pentru importurile din Ucraina!

Comisia Europeană a blocat banii. Faliment garantat pentru fermierii români
Cele 30 de milioane de euro, pe care fermierii români ar fi trebuit să-i primească de la UE drept compensații pentru importurile din Ucraina, care i-au adus în sapă de lemn, au fost blocate chiar de către Comisia Europeană. De data aceasta, pretextul ar fi că Polonia ar pune piedici tranzitului cerealelor ucrainene. În realitate, 12 state europene, în frunte cu Germania și Franța, s-ar fi opus acestui sprijin financiar.

Țările din Estul Europei, afectate grav de importurile la prețuri de dumping din Ucraina, trebuie să manifeste solidaritate față de poporul ucrainean, au transmis statele dezvoltate din UE. Din fondul de criză pentru agricultură, de 450 milioane de euro, în urma interzicerii unilaterale a importurilor din Ucraina de către Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria, Comisia Europeană a cedat și a decis acordarea unei compensații de 100 de milioane de euro acestor țări.

Inițial, României, spărgătoarea de grevă a statelor afectate, îi revenise suma batjocoritoare de 10 milioane de euro. Ulterior, după scandalul și protestele fermierilor români, suma s-a ridicat la 30 milioane de euro. Inițial, importurile de cereale din Ucraina au fost stopate din mai până în iunie, apoi interdicția a fost prelungită până în septembrie. Excepție au făcut și fac contractele deja încheiate înainte de 5 mai 2023, ceea ce înseamnă că importurile continuă și acum, dat fiind faptul că acest tip de contracte se încheie pe termen lung, și nu de pe o lună pe alta. Condiția Comisiei Europene a fost însă ca toate cele 5 țări din vecinătatea Ucrainei să permită și să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriile lor. Facilitarea tranzitului înseamnă ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă la noi. Infrastructura, de la șosele, mijloace de transport, până la porturi, să fie utilizată predominant de ucraineni. Dacă în România nu a fost nicio problemă în acest sens, având în vedere slugărnicia autorităților, în celelalte țări, prioritate au avut produsele naționale. Astfel, Comisia Europeană a blocat sprijinul financiar de 100 milioane de euro pentru cele 5 țări, dând exemplul negativ al Poloniei, care nu se mișcă precum România în a face totul pentru Ucraina.

De la București, niciun sunet
După toată tevatura cu cele 10 milioane de euro acordate României, în condițiile în care țara noastră a făcut cele mai multe sacrificii pentru bunăstarea ucrainenilor, și calmarea spiritelor de la majorarea sumei la 30 milioane de euro, nu s-a mai mișcat nimic. Fermierii români au așteptat în zadar ajutorul promis de la UE, iar comunicarea pe acest subiect a lipsit cu desăvârșire până în ultima zi de mandat a ministrului Petre Daea. Între timp, rotativa s-a produs, iar noii miniștri ar fi trebuit să-și intre în pâine. Cu toate acestea, față de noul scandal izbucnit la Bruxelles, unde au fost blocați și banii pentru fermierii români, nici Ministerul Agriculturii și nici Guvernul nu au avut nicio reacție. Potrivit autorităților poloneze, motivul blocării deciziei de transfer a pachetului de 100 de milioane a fost legat de dificultățile în tranzitul cerealelor din Ucraina. Acest lucru a fost confirmat de o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, care a confirmat că Ursula von der Leyen ar fi arătat direct spre Polonia, susținând că aceasta împiedică tranzitul nestingherit.

”Președinta Comisiei Europene a considerat că este necesar să clarifice toate îndoielile și să aducă propunerea la maturitate, înainte de a decide să o includă pe ordinea de zi. Este vorba despre punerea integrală în aplicare a acordului dintre Comisie și cele cinci țări membre și eliminarea tuturor obstacolelor nejustificate din calea liberei circulații a mărfurilor din Ucraina către aceste state membre de primă linie”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Fără drepturi pentru săraci
Cele 350 milioane de euro din rezerva de criză pentru Agricultură, rămase după alocarea pe hârtie a sumei de 100 milioane de euro celor 5 țări afectate de importurile din Ucraina, ar urma să se împartă celorlalte state din UE, drept compensații pentru creșterea prețurilor la energie și la îngrășăminte. În fapt, decizia de acordare a celor 100 milioane de euro țărilor sărace a stârnit indignare în rândul a 12 state dezvoltate, în frunte cu Germania și Franța, care au contestat măsura, pe motiv că eliminarea importurilor vamale aplicate pentru alimentele ucrainene este o dovadă de solidaritate cu un Kiev aflat în război.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.