ECONOMICNOUTATI

ȚEAPĂ! Zahărul ”fabricat” în România este din Ucraina!

”Cumpărați zahăr românesc, hai să-i susținem!”

Sloganul cumpărați zahăr românesc ca să salvați fabricile și producătorii de sfeclă este doar praf în ochi. Pe ambalajele firmelor autohtone producătoare de zahăr apare, dacă te uiți atent, ”produs în Ucraina”. Salvarea fabricii Luduș, pe care francezii voiau s-o dezmembreze pentru fier vechi, pentru care s-au luptat fermierul Teodor Aflat și fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, nu mai pare deloc o salvare, având în vedere ițele din spatele afacerii.

În 2022, sfeclă din România a prelucrat doar fabrica de zahăr de la Roman, care este a austriecilor, în rest, ce se mai ambalează este adus din import, ne spun fermierii. Pentru brandurile românești, Bod și Luduș, s-a făcut o campanie destul de agresivă, pentru a-i determina pe consumatori să cumpere zahăr produs în România. Surpriza a fost însă când, pe zahărul Bod, a apărut inscripționat produs în Ucraina. Semn că nici vorbă de vreun produs românesc. Cum aceeași patroni sunt și la fabrica de la Luduș, înseamnă că zahărul ambalat acolo provine tot din import, probabil din Ucraina. Povestea care a ținut în priză opinia publică a fost a luptei pentru salvarea fabricii de zahăr de la Luduș, pe care francezii voiau să o închidă și să o arunce la fier vechi. Lupta a fost acerbă și a fost dusă de doi oameni, fermierul Teodor Aflat și fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Recent am aflat că Adrian Chesnoiu a pus sigiliul pe fabrică pentru a împiedica dezmembrarea ei și a dejucat o încercare a francezilor de a vinde, pe șest, un teren al fabricii, folosind un notariat din Ploiești. În ce privește eforturile și demersurile fermierului Teodor Aflat, producător de sfeclă, de a prelua fabrica Luduș, șocul cel mare a venit când, cu o zi înaintea semnării contractului, fabrica i-a fost suflată de sub nas de o femeie de afaceri care cumpărase și fabrica Bod. ”Francezii au vrut să vândă fabrica fără să se facă un audit financiar. Eu am șapte firme pe care fac agricultură și a mai venit încă 8 oameni lângă mine, dar, din cei opt, doar câțiva au vrut să cumpere fără audit financiar”, ne-a declarat fermierul Teodor Aflat.

Producție sau ambalare?

De pe surse, fermierul Teodor Aflat a auzit că actualii patroni ai fabricii Luduș au vrut să cumpere de la francezi, când au auzit că vor să demoleze fabrica, niște echipamente, care le lipseau de la fabrica de la Bod, dar nu s-au înțeles. ”Apoi, dintr-o dată, în ultima clipă, când trebuia să semnez contractul cu francezii, m-am trezit că a cumpărat-o femeia care a luat și Bod”, ne spune Teodor Aflat. Probabil că acesta a fost și motivul pentru care au cumpărat fabrica de la Luduș și este posibil să rămână doar activitatea de ambalare, din moment ce zahărul se aduce din Ucraina. ”La negocierile cu francezii, noi am adus-o, de la 8.500.000 de euro, cu cât voiau să o vândă francezii, la 7 milioane de euro, din care un milion ni-l dădea înapoi ca să facem plățile pe care nu le-au achitat la cultivatori. În contractele de producție sfeclă era prevăzut că, în situația în care prețul la zahăr trecea de 425 euro, se dădeau un bonus. Cum prețul zahărului a ajuns la 1.000 de euro la finele lui 2022, atunci trebuiau să plătească circa 3,5 euro pe tonă. Am înțeles că actualii patroni ai Luduș le-au spus cultivatorilor că le vor da un euro pe tonă pentru sfecla predată în 2021 și doar celor care vor face contracte în 2023”, ne-a precizat fermierul Teodor Aflat. Practic, în loc de 3,5 euro pe tonă pentru producția livrată în 2021, fermierii primesc acum de la noii patroni doar un euro pe tonă și doar dacă semnează contracte pe acest an, fapt care aruncă noi semne de întrebare asupra tranzacției cu francezii.

Lupta lui Adrian Chesnoiu

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a deranjat atât de tare sistemul că i-au făcut dosar penal, a fost cel care s-a bătut cu îndârjire să nu se închidă fabrica de la Luduș, sprijinindu-l cu toate forțele pe fermierul Teodor Aflat și dejucând intenția francezilor de a scoate din patromoniul societății bunuri imobile. ”Adrian Chesnoiu a fost cel care a sigilat fabrica și, astfel, nu a fost descompletată. Francezii au vrut să vândă un teren de 7,5 ha al fabricii, unde se depozitau resturile vegetale și codițele sfeclei, și să facă actele notariale în Ploiești, ca să se piardă urma, mai ales că notarii din zonă nu au avut curajul să facă treaba asta. Adrian Chesnoiu a împiedicat însă tranzacția, pentru că fabrica avea nevoie de acel teren pentru a funcționa”, ne-a mai declarat fermierul Teodor Aflat.

Claudia Marcu

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.