NOUTATIȘTIRI BUZAU

TIGANII din BUZAU – IN VIZORUL FBI // Nu, nu este o gluma … Este doar de rasul c*r*lui:)

În urmă cu două săptămâni, procurorii DIICOT Buzău, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate, destructurau una dintre cele mai complexe rețele de hackeri care timp de patru ani, cu ajutorul unor buzoieni, în majoritate tigani din cartierul Simileasca, au reușit să golească conturile mai multor cetățeni ai unor state europene.

Indivizii, nouă la număr, toți din București, efectuau o tranzacție frauduloasă cam la două zile, su­mele sustrase astfel în perioada ianuarie 2013 – februarie 2017 depășind 500.000 de dolari. Su­ma reprezintă prejudiciul creat în urma activității infracționale descoperite, însă, nu este exclus ca oamenii legii să descopere și alte fapte de natură penală comise de membrii gru­pării specializate în săvârșirea de infrac­țiuni informa­tice, res­pectiv acces la spălare de bani, mai ales că unul dintre așa-zișii lideri, aflat în prezent în arestul IPJ Buzău, este un cunoscut al pro­curorilor specializați în investigarea infracțiunilor de crimina­li­tate organizată, conform ziarului Opinia Buzau.

Este vorba despre Carol Mihai Jurja care în 2008, împreună cu alți 18 de indivizi, a fost reținut de procurorii DIICOT Vâlcea în urma unei anchete de amploare desfășurată împreună cu reprezentanți FBI într-un dosar ce viza comiterea unor fraude informatice. Hackerii reți­nuți în urma unei acțiuni a forțelor de ordine denumită ,,MALWARE“, trimiși acum în judecată, erau suspectați că ar fi organizat licitații false pe Internet și că ar fi făcut cumpărături cu carduri false, iar astfel ar fi dat străinilor țepe de câteva mili­oane de dolari. Anchetatorii de la FBI și DIICOT și-au dat atunci mâna pentru a stopa una dintre cele mai mari rețele de fraude informatice care acționa de mai mulți ani pe teritoriile SUA, Ma­rea Britanie și Spania, păcălind cumpărători on-line de bună-­cre­­dință, dar și firme. Cea mai ma­re parte a rețelei era locali­za­tă în județul Vâlcea. Gruparea infracțională, din care s-a stabilit că făceau parte, în total, 21 de hackeri, era coordonată de doi vâlceni.

Timp de câteva luni aceștia au câștigat sute de mii de euro. Tinerii au intrat în atenția ofi­țe­rilor de la crimă organizată după ce sute de străini au făcut plângeri la FBI că au fost păcăliți. Modalitatea de lucru era foarte simplă. Postau anunțuri de vânzare a unor bunuri fictive, ape­lând la site-uri specializate în comerț electronic (e-Bay.com, equine.com, craigslist.com, gunsamerica.com). De regulă, ei foloseau identități ale unor ce­tățeni din străinătate.

Își făceau conturi bancare și adrese în străinătate pentru a fi credibili în ochii cumpărătorilor. Banii erau trimiși afară, dar clien­tul nu primea nimic în schimb. Odată colectați, banii erau trimiși în țară, fie prin firme de transfer rapid sau prin transportul auto. Anchetatorii au stabilit că niciodată membrii rețelei nu ridicau banii personal. Se foloseau de intermediari pe care îi plăteau cu un mic comision. Hackerii au încercat să creeze un circuit al banilor pro­veniți din înșelăciuni pe Internet, care să ascundă adevărata destinație a sumelor și identitatea reală a lor. Astfel, pe lângă înșelarea cetățenilor străini, ha­ckerii au organizat și dezvoltat o rețea de spălare de bani. O altă manieră de comitere a faptelor consta în efectuarea de transferuri neautorizate din conturile bancare ale unor societăți stră­ine, în conturi controlate de autori, intrarea în posesia acestora fiind realizată prin transferuri repetate ale sumelor obținute ilicit, cu ajutorul unor complici. Autoritățile americane au cerut extrădarea a 10 dintre membrii grupării însă instanțele din România au respins solicitarea, precizând că cererea de extră­dare va fi luată în discuție numai după ce învinuiții vor fi judecați și condamnați în țara noastră.

Carol Mihai Jurja a stat o perioadă în arest la Vâlcea, iar apoi instanța a dispus înlocuirea mă­surii preventive cu cea a obli­gării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. De altfel, a fost primul dintre cei 19 indivizi arestați preventiv care a fost eliberat. Cum lupul își schimbă părul dar năravul ba, Jurja a continuat să facă ce știa mai bine, deși este condamnat pe fond la trei ani de închisoare cu executare pentru fraude informatice în dosarul în care a fost arestat în 2008. După ce și-a făcut mâna, și-a creat propria rețea.

Astfel că, pe 22 martie 2017 a picat în mâna procurorilor DIICOT de la Buzău.

Clonau paginile de internet ale unor bănci din străinătate

Procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău au efectuat 11 perchezitii domiciliare pe raza municipiului București și a județului Ilfov, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infrac­țional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice, respectiv, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare de bani. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada ianuarie 2013 – februarie 2017 pe raza municipiului București s-a constituit un grup infracțional organizat format din 11 suspecți, grup la care ulterior au aderat și alte persoane, și care a avut ca scop săvârșirea mai multor infracțiuni din sfera criminalitatii informatice. Acti­vi­tatea infracțională a constat într-o primă etapă în identificarea, procurarea și deținerea a numeroase adrese de e-mail a­parținând unor titulari din stră­inătate, urmată de clonarea pa­ginilor web a mai multor unități bancare din străinătate și transmiterea paginilor clonate sub forma de mesaje electronice tip «spam» către adresele de e-mail deținute. Ulterior, membrii gru­pu­lui procedau la fraudarea aplicațiilor de internet banking ale persoanelor care accesau pa­ginile respective generând astfel transferuri frauduloase de numerar printr-un sistem de transfer rapid de bani, către conturi bancare controlate de către grupul infracțional“, precizează DIICOT. Pentru a putea retrage sumele transferate, membrii grupului au racolat 21 de persoane de pe raza municipiului Buzău, dar și București în ve­de­rea deschiderii de conturi bancare la anumite unități bancare si utilizarea acestora la retra­gerea sumelor de bani transfe­rate. Astfel, timp de mai bine de trei ani, nouă persoane din municipiul București, cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani, prin metoda „phishing“, ar fi transferat sume importante de bani din conturile unor cetățeni din Germania, Austria, Marea Britanie și Italia către conturi deschise la bănci din România. S-a reținut că în perioada infracțională suspecții au efectuat un număr de 464 transferuri frauduloase în valoare totală de 504.196,14 USD. În cauză, pro­curorii DIICOT-Biroul Terito­rial Buzău au instituit măsura sechestrului asigurator asupra a două apartamente aparținând liderului grupării infracționale precum și asupra a 4 autoturis­me apartinând celorlalți membrii ai grupului. De asemenea, în urma perchezițiilor au fost ridicate 10 grame de cannabis, mai multe carduri bancare, su­me de bani, laptop-uri și docu­mente. Nouă persoane au fost ridicate de procurori și audiate la sediul DIICOT Buzău.

Tiganii buzoieni, paravan pentru activitatea infracțională

„Au recrutat prin membrii ei mai multe persoane, 21 de persoane din municipiul Buzău, de etnie romă din cartierul Simileasca în majoritatea lor, cărora le-a cerut să deschidă conturi bancare, conturi de card bancar cu aplicații de internet banking și cod de acces, să încredințeze datele privind respectivele conturi grupării infracționale“, a precizat Nicolae Petroșel, pro­curor șef DIICOT Buzău.

Conturile erau de fapt controlate tot de cei nouă suspecți, susțin anchetatorii. Titularii de cont retrageau sumele furate din străinătate ca apoi să le dea membrilor rețelei. Pentru întreaga operațiune complicii primeau un comision. Întreaga operațiune era urmărită de șeful rețelei care a și pus la cale atacul informatic.

„Liderul lor a creat pagini de web clonate aidoma site-urilor bancare din străinătate, de pe aceste site-uri clonate clienți au fost direcționati către adrese de mail create de membrii grupării infracționale, direcționarea s-a făcut către un link de logare unde au introdus în câmpuri datele privind conturile lor bancare, datele de confidențialitate și de aici nu a fost decât un pas pentru infractori să genereze transferuri automate de numerar bănesc în mediul virtual“, a mai precizat procurorul Nicolae Petroșel.

În urma audierilor, procu­rorii DIICOT Buzău au propus arestarea preventivă a cinci dintre cei nouă indivizi reținuți, dar Tribunalul Buzău a admis cererile în cazul a doi dintre suspecți – Andrei Daniel Badiu si Carol Mihai Jurja, considerați capii rețelei infracționale. Un alt membru al grupării a fost trimis în arest la domiciliu, iar doi au fost puși sub control judiciar. Vineri, Curtea de Apel Ploiești a decis definitiv în cazul celor cinci. „În baza art.425/1 alin.7 pct.1 lit.b) Cod procedură penală raportat la art.203 alin.5 Cod procedură penală respinge ca nefondate contestațiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție –Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău privind pe inculpații Bala Andrei Francisc, Ciobănescu Ștefan și Vartolomei Raoul Lavinius Cosmin, și de inculpații Badiu Andrei Daniel și Jurja Carol Mihai, ambii aflați la I.P.J. Buzău împotriva în­cheierii nr.33 din data de 23 martie 2017 pronunțată de jude­cătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Buzău“, se precizează în minuta de la Curtea de Apel Ploiești.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.