Totul vine de la UE: Încep executările silite / Invazia recuperatorilor străini în România
România este obligată de către Uniunea Europeană să adopte măsuri pentru a soluționa problema creditelor neperformante, ceea ce va deschide calea pentru activitatea unor firme de recuperare atât din interiorul, cât și din afara UE.
Această acțiune este destinată eliminării creditelor neperformante, care au generat dezechilibre semnificative în cadrul sistemului bancar. Sub pretextul preocupării pentru protecția consumatorilor, dar, de fapt, cu intenția de a permite executările silite, se va implementa o directivă europeană.
Chiar dacă autoritățile încearcă să argumenteze că această măsură este în interesul populației și al agenților economici, transpunerea directivei europene vizează eliminarea creditelor neperformante, beneficiind exclusiv băncile, ceea ce ar putea conduce la o intensificare a executărilor silite. Prin susținerea că acest demers va încuraja concurența în domeniul firmelor de recuperare a datoriilor, se deschide drumul pentru intrarea pe piața românească a unor astfel de firme atât din UE, cât și din afara acesteia.
Aceste firme vor trebui să obțină autorizații în România, cu cerințe minime, fără să ofere vreo protecție semnificativă pentru debitori. Proiectul de ordonanță de urgență privind administratorii de credite și cumpărătorii de credite va consolida nivelul de protecție al consumatorilor prin reglementarea activității acestora, susține Ministerul Economiei.
„Reglementarea activității legate de gestionarea creditelor neperformante întărește încrederea consumatorilor, le oferă mijloacele de a-și exercita drepturile, contribuie la o concurență loială și creează condiții de concurență echitabile pentru comercianții care își desfășoară activitatea pe piața internă. Prezenta propunere asigura un echilibru just între atingerea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și promovarea competitivității operatorilor economici”, se arată în proiectul de act normativ.
Pentru a proteja debitorii, administratorii de credite și cumpărătorii de credite trebuie să acționeze în mod corect și să respecte confidențialitatea informațiilor personale ale debitorilor. Ei nu au dreptul să intimideze debitorii sau să furnizeze informații înșelătoare. De asemenea, aceștia trebuie să ofere informații debitorilor cu privire la cedarea datoriilor și să dezvăluie identitatea și datele de contact ale cumpărătorilor de credite și ale administratorilor de credite, în cazul în care aceștia sunt desemnați, precum și informații cu privire la sumele datorate de debitor.
Activitățile desfășurate de administratorii de credite includ colectarea sau recuperarea plăților datorate de debitor în conformitate cu drepturile creditorului stabilite în contractul de credit, renegocierea termenilor și condițiilor cu debitorul și informarea acestuia despre modificările legate de ratele dobânzii sau costurile plăților datorate.
Această direcție de acțiune vine în urma Directivei (UE) 2021/2167 a Parlamentului European și a Consiliului, care a vizat crearea unei strategii comprehensive pentru a aborda problema creditelor neperformante.
„Având în vedere conexiunile dintre sistemele bancare și financiare din întreaga Uniune, în care instituțiile de credit își desfășoară activitățile în mai multe jurisdicții și state membre, există riscul unor efecte de propagare între state și în cadrul UE care pot afecta atât creșterea economică, cât și stabilitatea financiară. Abordarea volumelor ridicate de credite neperformante și prevenirea acumulării acestora este crucială pentru consolidarea uniunii bancare, fiind esențială pentru menținerea competiției în sectorul bancar, pentru asigurarea stabilității financiare și pentru stimularea acordării de credite, contribuind la crearea de noi locuri de muncă și la generarea de creștere economică în Uniune”, se subliniază în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: