GENERAL

Traditii si superstitii de inmormantare

inmormantare-obiceiuri

In nefericitul caz al unui deces in familie, membri trebuie sa isi aduca aminte de obiceiurile stravechi, de ritualurile religioase sau chiar de simplele superstitii.

Daca moartea unei persoane dragi nu ar fi suficient de dureroasa, trebuie sa respecti si unele lucruri, unele fiind mai mult decat ciudate.

Iata care sunt obiceiurile de inmormantare

Dupa ce persoana draga si-a dat ultima suflare, raposatul trebuie spalat cu apa curata, stropit cu agheasma si imbracat in haine curate. Mai apoi i se leaga maxilarul si membrele (mainile si picioarele).

Pana cand sicriul este gata, mortul trebuie asezat fie pe pat, fie pe suportul adus de la Biserica. Inainte ca trupul decedatului sa fie pus inauntru, sicriul trebuie inconjurat de trei ori cu un recipient care contine tamaie. Conform datinilor populare, acest lucru se face pentru ca spiritele rele sa fie alungate.

Mai mult, in mainile persoanei drage se pun cativa bani, pe care acesta ii va folosi pentru a plati vamile. Foarte multi credinciosi considera acest obicei ca fiind pagan, motiv pentru care nu se prea intalneste la inmormantari. Credinciosii sunt de parere ca orice obiect decedatul va avea in mana sau in buzunare va duce la ingreunarea sufletului sau, prelungindu-i astfel calatoria spre Ceruri. Tocmai de aceea crestinii nu obisnuiesc sa puna in sicriul decedatului pieptenele, oglinda sau acul si ata. Totusi, datina spune ca acestea sunt obiecte de care persoana va avea nevoie si in viata de apoi.

Unii batrani considera ca este pacat ca mortul sa fie pieptanat, fardat sau sa i se taie unghiile, deoarece acestea sunt obiceiuri necrestinesti. Totusi, pe pieptul acestuia se pune o icoana sfintita in prealabil, in timp ce mainile trebuie sa ii fie incrucisate pe piept, loc unde i se pune o cruce.

Orice persoana intra in casa persoanei decedate trebuie sa spuna „Dumnezeu sa il ierte!”, aceste cuvinte reprezentand nu doar o scurta rugaciune, ci si o forma de salut care in contextul actual inlocuieste „Buna seara” sau „Buna Ziua”.

La lasatul serii oamenii obisnuiesc sa se adune in jurul sicriului la priveghi. Pe cand orologiul bate anuntand miezul noptii, oamenii sunt serviti cu bautura si mancare, dupa care incet-incet incep sa se retraga. Totusi, membrii familiei trebuie sa ramana alaturi de mort tot timpul, avand grija ca lumanarile sa fie mereu aprinse, precum si in cazul becurilor din casa.

Deasupra usii de la intrarea casei se obisnuieste punerea unei panze de culoare neagra pe care sa fie inscriptionat numele acestuia, data nasterii si cea a decesului. Aceasta trebuie pastrata in acel loc pentru 40 de zile.

Toate rudele persoanei decedate sunt obligate sa poarte pentru 40 de zile o haina de culoare neagra, care reprezinta doliul. De asemenea, persoanele de sex masculin nu au voie pentru 40 de zile sa foloseasca aparatul de ras.

In unele regiuni din tara bocetele sunt o manifestare care semnifica respect pentru persoana decedata. In trecut, se obisnuia sa se angajeze bocitoare. Pe de alta parte, in alte regiuni din tara bocetul este considerat un semn de egoism, deoarece plangem pentru noi, persoanele ramase in viata in loc a ne bucura de faptul ca cel drag ajunge in Ceruri.

De asemenea, pe cand mortul este transportat spre Biserica, in calea acestuia se pun pe post de „punti” anumite obiecte, care mai apoi sunt date de pomana nevoiasilor.

Exista si unele superstitii stravechi legate de inmormantare.

In unele zone din tara se crede ca atat timp cat sicriul este in casa, oglinzile se acopera pentru a evita ca sufletul celui drag sa intre in ele si sa ramana captiv. Mai mult, nu este permis sa privesti in oglinda atat timp cat sicriul este in casa deoarece vei fi urmatorul care va muri.

In plus, in casa nu trebuie sa fie niciun lacat incuiat deoarece si sufletul decedatului va ramane incuiat, ceea ce il va impiedica sa ajunga la portile Raiului. Tot pentru a facilita drumul spre Rai, ferestrele casei se deschid de indata ce o persoana moare.

Exista si superstitia conform careia, pentru a nu suferi un deces in familie, nu trebuie sa iesi niciodata din biserica inaintea sicriului. De asemenea, femeile decedate nu trebuie imbracate in culoarea neagra. In caz contrar, acestea vor bantui casa. Mortul va deveni strigoi si in cazul in care o pisica va trece pe sub sicriu. In trecut exista si obiceiul ca raposatului sa i se infiga un cutit in inima pentru ca acesta sa nu se transforme in strigoi.

Mortul trebuie sa poarte neaparat o pereche de pantofi noi, in timp ce toti cei care participa la inmormantare nu au voie sa faca acest lucru. Iar daca mortul este scos din casa cu capul inainte, familia va avea ghinion. Totusi, se spune ca pentru a avea noroc in viata trebuie sa atingi mortul.

Daca in ziua in care o persoana este inmormantata ploua, inseamna ca decedatului ii pare rau ca s-a stins din viata.

Nu in ultimul rand, in camera in care mortul sta trebuie sa ii fie cineva alaturi in permanenta.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.