TrueStoryProject-analiza: 3 scenarii posibile despre cum se va termina pandemia
Acum trei luni, nimeni nu știa că există SARS-CoV-2. Acum virusul s-a răspândit în aproape toate țările. A prăbușit economiile și a pus la pământ sistemele de sănătate, a umplut spitalele și a golit spațiile publice. A separat oamenii de serviciul și de prietenii lor. A întrerupt societatea modernă la o scară la care majoritatea oamenilor vii nu au fost niciodată martori. În curând, cei mai mulți oameni vor cunoaște pe cineva care a fost infectat. Ca și al doilea război mondial sau atacurile din 11 septembrie, această pandemie s-a imprimat deja în psihicul națiunii.
Si acum ce? Miercurea trecută, care acum se simte ca fiind în trecutul îndepărtat, vorbeam despre pandemie cu o prietenă însărcinată care se afla la câteva zile de a da naștere. Ne-am dat seama că bebelușul ei ar putea fi unul dintre primii dintr-o nouă cohortă care se nasc într-o societate profund modificată de COVID-19. Am decis să îi numim Generația C.
După cum vom vedea, viața Gen C va fi modelată de alegerile luate în săptămânile următoare și de pierderile pe care le suferim. Dar mai întâi, o scurtă socoteală.
„Indiferent cum, un virus [precum SARS-CoV-2] urma să testeze rezistența chiar și a celor mai bine echipate sisteme de sănătate”, spune Nahid Bhadelia, medic de boli infecțioase la Boston University School of Medicine. Mai transmisibil și fatal decât gripa sezonieră, noul coronavirus este, de asemenea, mai contagios, răspândindu-se de la o gazdă la alta timp de câteva zile înainte de a declanșa simptome evidente. Pentru a conține un astfel de agent patogen, națiunile trebuie să dezvolte un test și să-l folosească pentru a identifica persoanele infectate, pentru a le izola și pentru a le urmări pe cele cu care au avut contact. Așa au făcut Coreea de Sud, Singapore și Hong Kong care au obținut rezultate extraordinare.
Scenarii pentru sfârșitul pandemiei
Chiar și un răspuns perfect nu va pune capăt pandemiei. Atâta timp cât virusul persistă undeva, există șansa ca un călător infectat să repornească scânteia în țările care și-au stins deja focarele. Acest lucru se întâmplă deja în China, Singapore și alte țări din Asia, care păreau să aibă virusul sub control. În aceste condiții, există trei scenarii posibile pentru finalitatea acestei situații: unul care este foarte puțin probabil, unul care este foarte periculos și unul care este foarte lung.
Primul scenariul presupune ca fiecare națiune să reușească să stopeze simultan virusul, la fel ca în cazul SARS-ului inițial din 2003. Având în vedere cât de răspândită este pandemia coronavirusului și cât de multe țări sunt depășite, șansele de control sincron la nivel mondial par infinit de mici.
Al doilea scenariu este ca virusul să facă ceea ce au făcut pandemiile gripale din trecut: Arde prin lume și lasă în urmă suficient de mulți supraviețuitori imuni, încât în cele din urmă se chinuie să găsească gazde viabile. Acest scenariu de „imunizare a maselor” ar fi rapid și, astfel, tentant. Dar, de asemenea, ar avea un cost teribil: SARS-CoV-2 este mai transmisibil și mai fatal decât gripa și probabil ar lăsa în urmă multe milioane de cadavre și o suită de sisteme de sănătate devastate. Inițial, Regatul Unit părea să ia în considerare această strategie de imunizare a maselor, înainte de a schimba complet strategia când simulările au relevat consecințele nefaste. SUA par încă să considere și acum această posibilitate.
Cel de-al treilea scenariu este acela în care lumea joacă un meci prelungit cu virusul, stopând focare aici și acolo până când se poate produce un vaccin. Aceasta este cea mai bună opțiune, dar și cea mai lungă și mai complicată.
Depinde, pentru început, de a face un vaccin. Dacă aceasta ar fi o pandemie de gripă, ar fi mai ușor. Lumea are experiență în a face vaccinuri împotriva gripei și face acest lucru în fiecare an. Dar nu există vaccinuri pentru coronavirusuri – până acum, aceste virusuri păreau să provoace boli ușoare sau rare – așa că cercetătorii trebuie să înceapă de la zero. Primii pași au fost impresionant de rapizi. De curând, un posibil vaccin creat de Moderna and the National Institutes of Health a intrat în teste clinice timpurii. Acest lucru marchează un decalaj de 63 de zile între oamenii de știință care secvențează genele virusului pentru prima dată și medicii care injectează un voluntar pentru testare. Un record absolut.
Dar este și cel mai rapid pas dintre mulți alți pași ulterior, mult mai lenți. Studiul inițial va spune pur și simplu cercetătorilor dacă vaccinul pare sigur și dacă poate mobiliza efectiv sistemul imunitar. Cercetătorii vor trebui apoi să verifice dacă de fapt previne infecția cu SARS-CoV-2. Trebuie să facă teste pe animale și studii la scară largă pentru a se asigura că vaccinul nu provoacă efecte secundare severe. Vor trebui să descopere ce doză este necesară, de câte doze au nevoie oamenii, dacă vaccinul funcționează la persoanele în vârstă și dacă este nevoie de alte substanțe chimice care să-i sporească eficiența.
„Chiar dacă funcționează, nu există o modalitate ușoară de a-l produce la scară largă”, a spus Seth Berkley, de la Gavi. Acest lucru se datorează faptului că Moderna utilizează o nouă abordare a vaccinării. Vaccinurile existente funcționează oferind organismului viruși inactivi sau fragmentați, permițând sistemului imunitar să-și pregătească apărarea în timp. În schimb, vaccinul lui Moderna cuprinde o parte a materialului genetic SARS-CoV-2 – ARN-ul său. Ideea este ca organismul să poată folosi acest fragment pentru a-și construi propriile fragmente virale, care ar fi apoi baza răspunsului sistemului imunitar. Această abordare funcționează la animale, dar nu este dovedită la om. În schimb, oamenii de știință francezi încearcă să modifice vaccinul anti-rujeolic existent folosind fragmente din noul coronavirus. „Avantajul acestui lucru este că, dacă am avea nevoie de sute de doze mâine, o mulțime de fabrici din lume știu să le prepare”, a spus Berkley. Indiferent de strategia care este mai rapidă, Berkley și alții estimează că va dura 12-18 luni pentru a dezvolta un vaccin dovedit, și încă mai mult timp pentru a-l face, a-l expedia și a-l injecta în brațele oamenilor.
Sursa: radu-tudor.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: