ANALIZENOUTATI

Tu iti dai seama când eşti manipulat?

Manipularea este o constantă aproape zilnică a vieţilor noastre. Cum să ne dăm seama când suntem manipulaţi şi cum ne construim un scut împotriva mesajelor manipulatoare?

Atunci când cineva încearcă să ne schimbe opiniile, atitudinile, emoţiile sau chiar credinţele, fără acordul nostru, vorbim de manipulare, arată Good Therapy. Cei care încearcă să manipuleze recurg la metode precum înşelăciune, constrângere şi chiar ameninţare, iar motivele lor sunt, de cele mai multe ori, bine ascunse.

VEZI SI: MANIPULAREA poporului prin DEZINFORMARE

Manipularea nu este acelaşi lucru cu influenţarea unei persoane, aflăm de pe Life Esteem. Procesul de influenţare nu încalcă drepturile şi limitele celuilalt, acesta bazându-se pe un act sincer de comunicare. De asemenea, acordă libertate de decizie aceluia asupra căruia sunt îndreptate mesajele, lăsându-l să aleagă dacă “îmbrăţişează” sau nu informaţia primită, dacă o acceptă. În schimb, manipularea încearcă să îl “forţeze” pe celălalt să accepte mesajul manipulator, schimbându-i opiniile şi chiar acţiunile.

În unele cazuri, manipularea se află în strânsă legătură cu prezenţa unei boli mintale, atrage atenţia Good Therapy. Deşi, desigur, nu toţi manipulatorii au probleme psihice, atunci când singura metodă de interacţiune cu ceilalţi se bazează pe această tehnică, s-ar putea ca cel în cauză să sufere de probleme precum tulburări de personalitate, dependenţă şi chiar narcisism.

VEZI SI: Boli inventate si manipulare

Manipularea cea de toate zilele

Identificarea procesului de manipulare este dificil, dar fiind atent la tacticile abordate de celălalt, poţi să intuieşti dacă cineva încearcă să te forţeze să îţi schimbi opiniile sau comportamentul, notează Good Therapy.

Cele mai întâlnite metode de manipulare folosite includ minciuna, omisiunile, interpretarea rolului de victimă şi chiar acuzarea celui care este de fapt victimă. Uneori, manipulatorii recurg şi la tertipuri prin care se prefac a fi ruşinaţi sau chiar vinovaţi într-o anumită situaţie. De asemenea, nu puţine sunt cazurile în care cei care vor să te manipuleze vor apela la o strategie prin care să te convingă că scopurile pentru care militează ei sunt nobile, că luptă pentru binele tău sau al unei majorităţi şi, uneori, că faptele lor sunt îndreptate către Divinitate.

VEZI SI: Manipularea maselor prin tulburare emoţională

Manipulatorii “simt” persoanele care le pot deveni uşor ţinte ale procesului, notează Good Therapy. Cele mai “sigure ţinte” devin acei indivizi care caută în permanenţă să fie plăcuţi de cei din jur, care caută acceptarea celorlalţi şi care, în acest sens, au tendinţa de a se subordona acestora. De asemenea, cei care manifestă o mai mare dependenţă de cei din jurul lor, dar şi naivii, ignoranţii sau impulsivii sunt ţinte uşoare pentru manipulatori. Chiar şi cineva care suferă din cauza singurătăţii poate deveni victima tehnicilor manipulatoare. Nu în ultimul rând, atrage atenţia Life Esteem, persoanele care nu şi-au fixat anumite valori, care nu au opiniile lor proprii, nu şi-au format principii puternice, dar şi cei care nu pot spune “NU”, care nu îi pot refuza pe ceilalţi şi care cred că astfel evită conflictele, pierd controlul în faţa actelor de manipulare.

VEZI SI: Sondajele. Manipulare și avertisment…

Câteva metode prin care te poţi apăra de manipulatori

Chiar dacă uneori simţim că suntem manipulaţi şi înşelaţi, nu ştim întotdeauna cum să reacţionăm şi ce ar trebui să facem în acest sens. Pentru a ne construi un scut de apărare împotriva mesajelor manipulatoare şi a ne păstra controlul asupra noastră, asupra propriilor gânduri şi asupra situaţiei, scriitoarea de succes şi consultant de management Brett Blumenthal oferă câteva sfaturi pe care le putem urma în acest sens.

Ea atrage atenţia asupra faptului că în astfel de situaţii este important să preiei frâiele propriei tale vieţi, încercând să prioritizezi ceea ce este important pentru tine.

De asemenea, Blumenthal susţine faptul că oricare ar fi opiniile sau preferinţele tale, acestea trebuie să ţi le expui atât faţă de sine, cât şi faţă de cel care încearcă să te manipuleze. Acestea trebuie enunţate clar, hotărât, fără a avea impresia că celălalt va intui ceea ce vrei tu de fapt.

VEZI SI: Manipularea tinerilor in favoarea tiganilor

În plus, dacă ai obiceiul de a te baza foarte mult pe aprobările altora, este cazul să renunţi la el, deoarece este o metodă prin care, fără să îţi dai seama, te laşi condus de cei cărăra le ceri părerea.

Foarte important este să înveţi cum să spui “NU”, dacă ai observat că ai probleme în a refuza anumite lucruri. Fixează-ţi, de asemenea, propriile limite în ceea ce priveşte favorurile pe care le faci celorlaţi, cu atât mai mult cu cât acest obicei îţi afectează orarul sau chiar viaţa.

VEZI SI: Cum sa ne purtam cu oamenii obsedati de control?

În descoperirea situaţiilor în care eşti manipulat, oricare ar fi împrejurările în care se petrec acestea, este extrem de important să realizezi, mai întâi de toate, că cineva sau ceva încearcă să te forţeze să îţi schimbi atitudinile şi credinţele. Tocmai pentru că intenţiile ascunse ale manipulatorilor sunt uneori dificil de descoperit şi, de asemenea, este greu să îi faci pe aceştia să le recunoască, devine vital să învăţăm să ne apărăm în faţa mesajelor pe care le transmit.

VEZI SI: Strategii de MANIPULARE propagate de politicieni prin intermediul mass-media

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.