INTERNATIONALSTIRI

U.E. dorește să ne bage pe gât migranții care sosesc în acest moment în Italia!

Șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, prezentă, duminică, pe insula Lampedusa, a făcut un apel la statele membre să primească voluntar o parte din migranţii debarcaţi în Italia.

Apelul a fost susținut și de premierul Italiei, Giorgia Meloni, care acuză partenerii europeni de lipsă de solidaritate cu Italia, care a primit aproape 130.000 de migranţi pe teritoriul său de la începutul anului.

Ursula von der Leyen și Giorgia Meloni au ajuns, duminică, pe insula Lampedusa, unde problema migranților pare scăpată de sub control. La începutul săptămânii trecute, în doar 3 zile, pe insula au ajuns, conform datelor ONU, peste 8.500 de persoane, mai mult decât întreaga populaţie din Lampedusa.

Planul propus de Ursula von der Leyen

După ce a vizitat, împreună cu premierul italian Giorgia Meloni, centrul de primire a migranţilor de pe insula, Ursula Von der Leyen a detaliat un plan de ajutor în zece puncte menit să gestioneze situaţia actuală, să îi distribuie pe solicitanţi de azil între ţările europene şi să prevină reapariţia sosirilor în masă care pun o mare presiune asupra capacităţilor logistice şi administrative ale peninsulei, notează agenția AFP, citată de Agepres.

Bruxelles-ul intenţionează mai întâi să intensifice asistenţa acordată Italiei de către Agenţia pentru Azil a Uniunii Europene şi Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, Frontex, pentru a asigura înregistrarea migranţilor, amprentarea şi interviurile.

Comisia doreşte să faciliteze transferul persoanelor care sosesc în Lampedusa,care sunt de obicei transportate cu barca în Sicilia sau pe continent, inclusiv în alte ţări europene.

„Imigraţia ilegală este o provocare europeană care are nevoie de un răspuns european. Îndemnăm alte state membre să folosească mecanismul voluntar de solidaritate”, a declarat Ursula Von der Leyen, într-un briefing de presă susținut pe insula Lampedusa.

Planul prevede, de asemenea, îmbunătăţirea dialogului cu principalele ţări de emigrare de pe această rută în vederea returnării cetăţenilor lor care nu îndeplinesc condiţiile de azil, în special Guineea, Coasta de Fildeş, Senegal şi Burkina Faso.

Este menţionată, totodată, nevoia unor acorduri cu ţările de origine şi de tranzit pentru a reduce numărul de plecări, în special Tunisia, de unde se îmbarcă marea majoritate a persoanelor care sosesc în Lampedusa.

Peste 127.000 de migranţi au debarcat pe ţărmurile italiene de la începutul anului, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Situată la mai puţin de 150 km de coasta tunisiană, Lampedusa este unul dintre primele puncte de escală pentru migranţii care traversează Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa.

Meloni este acuzată deja că este o „dezamăgire”, după ce toată retorica sa privind stoparea migrației nu s-a transpus în rezultate.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.