ECONOMICINTERNATIONALSTIRI

Ucraina inundă Europa cu grâu infestat!

Pe final de 2022, Național scria că „piața României a fost inundată cu marfă ieftină și de foarte proastă calitate din Ucraina”. Informația era furnizată chiar de fermierii nemulțumiți să vadă cum cerealele lor putrezesc în silozuri pe motiv că întâietate la transport/export are grâul ucrainean. „Ucrainenii au adus în țara noastră rapiță modificată genetic, cereale ale căror semințe au fost tratate cu furadan și grâu infestat cu mălură”, declara pentru Național Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

„Prețurile de dumping ale acestor gunoaie au determinat prăbușirea prețurilor de achiziție ale cerealelor românești, astfel că fermierii români sunt în pragul falimentului”, puncta Claudia Marcu în Național.

Iată că nici bine n-au trecut sărbătorile de iarnă și informațiile se confirmă – situația este gravă la nivelul Uniunii Europene și nu doar în România avem parte de „asasinarea” industriei agricole.

Marile companii din domeniu se revoltă împotriva politicilor UE față de Ucraina și în context condamnă atitudinea „porților deschise” în legătură cu importul de cereale din țara actorului Zelenski. Deocamdată, sunt doar cinci țări care au cerut Comisiei Europene să intervină pentru că grâul ucrainean inundă piața. Dar asta n-ar fi cel mai grav lucru – Kievul ne bagă pe gât grâu infestat, de o calitate scăzută.

Bineînțeles că cerealele provenite din Ucraina au întâietate și la livrare/transport, și la vânzare și asta nu doar pentru că sunt mai ieftine (preț determinat în primul rând de calitatea slabă a produsului)!

Afluxul de cereale ucrainene strică afacerile UE
În primăvara trecută, blocada impusă de Federația Rusă asupra transporturilor ucrainene de cereale a făcut ca prețurile globale ale grâului să crească cu 60% în numai trei luni. Imediat, au apărut temerile că urmează foametea, dacă nu la nivel global, cel puțin în Africa și o parte din Asia. Acum, că rutele au fost redeschise, apar alte noi probleme – producătorii de cereale din Europa Centrală sunt amenințați de afluxul grânelor provenite din Ucraina.

Revenirea la normal a făcut ca volumul transporturilor către Ungaria și alte state membre ale UE să crească brusc, provocând o perturbare gravă a pieței.

Problema fundamentală, și cu care se confruntă și România, dar nu se vorbește despre aceasta decât în șoaptă, să nu se supere „eroul umanității”, este următoarea: marii comercianții de cereale transportă în prezent grânele provenite din Ucraina în loc de cereale produse de UE. Este blocată atât piața din afara UE, cât și cea comunitară.

„Volumul semnificativ al importurilor în UE din Ucraina, pe mare și pe uscat, împinge în jos prețurile producătorilor, în ciuda costurilor ridicate de intrare, iar prezența lor continuă cauzează probleme serioase țărilor producătoare de cereale și semințe oleaginoase din Europa. Pentru a preveni aceste evoluții negative, este necesară revizuirea condițiilor actuale de piață și luarea măsurilor adecvate la nivelul UE”, a reacționat ministrul maghiar al Agriculturii.

Ce spunea Laurențiu Baciu în noiembrie? „Cât rău ne-a făcut conducerea țării cu importurile din Ucraina! Au adus gunoaie în România la niște prețuri de nimic și ne-a stricat piața. Au intrat în România cantități enorme de rapiță modificată genetic din Ucraina, au intrat produse ale căror semințe au fost tratate cu furadan, care este interzis în România și în Europa. Și au intrat la prețuri foarte mici”.

„Eu, când am vrut să vând rapița cultivată de mine, mi s-a spus că trebuie să aștept 72 de ore să vină rezultatul de la probă, să vadă dacă este modificată genetic sau nu. Dar la graniță ce au făcut, de a intrat așa rapița modificată genetic?! La lipsa de controale din țara noastră, este clar că marfa de proastă calitate a rămas în România, că nu-i primea în port cu ea, că nici ăia care cumpără de afară nu sunt chiar atât de proști”, a dezvăluit șeful LAPAR.

Situația este atât de îngrijorătoare încât miniștrii din Ungaria, Polonia, Cehia și Bulgaria au organizat o reuniune de urgență pentru a discuta despre situația nou apărută – scăderea cererii pentru grânele producătorilor autohtoni.

Budapesta insistă că este nevoie să se păstreze echilibrul pieței interne a UE, protejând în primul rând interesele fermierilor europeni. Din acest motiv, miniștrii Agriculturii din țările amintite au convenit să solicite Comisiei Europene să ia măsuri, la reuniunea din ianuarie de la Bruxelles, pentru stabilizarea pieței.

Cerealele din Ucraina, de slabă calitate
Și mai este o problemă, poate chiar mai importantă. Există îngrijorări cu privire la calitatea cerealelor ucrainene care sunt expediate în Europa. În Polonia se vorbește că „frații” de la Kiev exportă grâne pulverizate cu pesticide ilegale (substanțe chimice periculoase pentru sănătate), asta în timp ce grâul polonez, recunoscut ca fiind de înaltă calitate, zace „arestat” în silozuri.

Cam aceeași situație pe care o întâlnim și în România, la Constanța, acolo unde activitatea portuară este blocată de/cu transportarea grâului ucrainean.

„Cerealele poloneze sănătoase și de cea mai bună calitate sunt trimise în Occident, iar noi mâncăm grâu cu agenți chimici neautorizați provenit din Ucraina”, a răbufnit Bronis Groskrow Kormkroglewski, Președintele Camerei Agricole din Polonia. Imediat, autoritățile de la Varșovia s-au grăbit să sară în apărarea Kievului – „Calitatea cerealelor din Ucraina îndeplinește toate standardele de calitate, grâul lor este la fel de bun ca cel polonez”. Totuși, ministrul Agriculturii, Kowalczyk, admite că „există diferențe în tehnologia producției agricole, deoarece Polonia să lucreze în conformitate cu cerințele din UE, pe când în Ucraina nu există astfel de reguli”.

Fermierii polonezi din Asociația Agrounia au declanșat un protest masiv împotriva importului de cereale din Ucraina. Potrivit acestora, grâul ieftin și de proastă calitate importat de la vecini inundă Europa și scoate de pe piață cerealele recoltate de firmele din UE care plătesc taxe și impozite, asigură locuri de muncă și hrănesc milioane de oameni. În consecință, fermierii cer impunerea de taxe asupra cerealelor ucrainene.

Altfel, europenii sunt îndreptățiți să se teamă că primesc spre consum grâu infestat. În trecut, Organizația Națiunilor Unite a abordat problema pesticidelor ilegale și contrafăcute utilizate în Ucraina. „O problemă majoră pentru securitatea alimentară”, a fost descrierea cazului la vremea respectivă.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

One thought on “Ucraina inundă Europa cu grâu infestat!

  • Sunt cerelalele imputite ale companiei americane CARGILL care detine in proprietate 17 milioane de hectare in Ucraina si care a penetrat Europa. Sunt si in România si chiar in Serbia, desi sârbii au mai multa minte decat noi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.