Un rahat de POLIȚIST: „Îți dau eu ție curent!”. Acesta a fost CONDAMNAT, după ce a bătut un om care reclama o pană de curent. Dus la post, bărbatul a primit un electroșoc în piept
Un polițist, Sandu Modog, a fost condamnat pentru purtare abuzivă după ce a bătut un bărbat în timpul unei intervenții în satul Tilecuș, Bihor. Acesta a primit o pedeapsă de 9 luni cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
În urmă cu trei ani, în timpul unei pene de curent, bărbatul, Ioan F., a sunat la 112 pentru a reclama defecțiunea, dar a fost amendat de poliție. După ce s-a întors acasă și a revenit, s-a confruntat cu polițiștii, care l-au agresat, susține el. A fost lovit, electrocutat și apoi dus la sediul poliției, unde a fost agresat din nou. După câteva zile, s-a prezentat la spital cu multiple vânătăi și fracturi.
Sandu Modog a fost condamnat, dar decizia nu este definitivă. Cazul a generat preocupări cu privire la violența în rândul polițiștilor în România, cu alte cazuri similare de abuzuri raportate, inclusiv decese în urma interacțiunilor cu poliția.
Aceste acuzații au condus la procese, iar un număr de polițiști au fost suspendați sau au încetat raporturile de serviciu din cauza condamnărilor penale.
Poliția Română se confruntă cu multiple cazuri de abuz și violență, iar procesele și investigațiile continuă pentru a clarifica responsabilitățile și pentru a aduce justiție în aceste situații.
Articolul complet de pe Libertatea.ro:
9 luni cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Aceasta este pedeapsa primită, pe 27 noiembrie, de poliţistul Sandu Modog, pentru purtare abuzivă. Potrivit acuzării, în urmă cu trei ani, el a mers la o intervenţie, într-un sat din Bihor, şi a bătut un bărbat până l-a băgat în ghips. Decizia de condamnare a poliţistului nu e definitivă, iar el a atacat-o cu apel.
Violența în rândul polițiștilor nu este un fenomen izolat. În ultimii trei ani, au murit oameni, iar alții au acuzat că au fost torturați de reprezentanții instituției care, prin lege, are următoarea principală atribuție: „apără viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor”.
Satul Tilecuş, de lângă Oradea, are 720 de locuitori şi aproape cinci secole de la prima atestare documentară. În istoria recentă a localităţii au rămas consemnate evenimentele din ziua de 26 iunie 2020, când o uliţă a satului, rămasă fără curent electric, a devenit scena unor secvențe care au ajuns să se dezbată în instanțele de judecată.
Pana de curent şi apelul la 112
Era o după-amiază de vineri, puţin trecut de ora 15.00. Ioan F., care locuia singur, apucase să bea „două pahare de țuică și o jumătate de litru de bere”, după cum le-a mărturisit el, mai târziu, anchetatorilor.
Pana de curent l-a prins cu chef de acțiune. A mers la vecini şi, aflând că nici ei n-au curent electric, s-a decis să rezolve situaţia, aşa că a sunat la numărul de urgenţă 112, ca să reclame defecţiunea. Era nervos şi înjura, „dar nu pe dispecer, ci pe cei de la Electrica”, s-a apărat Ioan, la proces.
Dispecerul de la 112 i-a trimis imediat la adresă un echipaj de poliţie, condus de Sandu Modog, ajutor de şef de post la comuna Lugaşu de Jos.
După ce au descins în curtea lui Ioan, poliţiştii au aflat că singura problemă e pana de curent. I-au cerut bărbatului să se legitimeze, ca să-i dea o amendă, încă una din multele încasate de Ioan şi transformate de instanţe în muncă în folosul comunităţii. Ioan a intrat în casă, ca să-şi ia buletinul.
S-a întors, spunând că nu-l găseşte pe întuneric, şi le-a dat poliţiştilor o pungă în care avea copii xerox de pe buletin şi procesele-verbale de contravenţie primite în trecut. „M-am legitimat cu amenzile pe care mi le-a dat poliția”, a explicat bărbatul, la proces.
Modog a refuzat să umble în punga cu acte şi l-a anunţat pe Ioan că va fi amendat şi pentru refuz de legitimare. Pe urmă, el şi colegul de patrulă s-au urcat în maşină şi au plecat.
„Îți dau eu ție curent”
Rămas cu punga de acte în mână, Ioan s-a uitat lung după maşina poliţiei. Când s-a dezmeticit, a sunat din nou la numărul de urgenţă. Voia să ştie, spune el, „de ce anume au trimis un echipaj de poliție, dacă eu am cerut să vină cei de la Electrica, să rezolve problema curentului electric”. După ce a închis telefonul, bărbatul a plecat iar prin vecini, ca să le spună păţania cu poliția. A luat cu el și o bere, la un PET de-un litru.
N-a apucat să intre în prima curte că echipajul de poliţie, întors din drum, a venit pe urmele lui. „Sandu Modog m-a întrebat de ce am sunat din nou la 112, apoi a zis că «îți dau eu ție curent» şi a început să mă lovească”, spune Ioan.
Mai departe, scena bătăii e reconstituită din declaraţiile poliţiştilor, ale victimei, dar şi din cele ale martorilor. În acea curte se aflau proprietara, vecină cu Ioan, ginerele acesteia şi fiul lui, care veniseră să-i taie nişte lemne. Ultimul martor era, la rându-i, de profesie poliţist.
Sandu Modog susţine că Ioan F. i-a ameninţat, pe el și pe colegul de patrulă, că în sticla din mână are acid şi că o să-l arunce pe ei, iar el ştia „că, în urmă cu 6-7 ani, acesta a aruncat cu acid pe tatăl său”. Colegul lui Modog mărturiseşte însă că el n-a crezut niciun moment că acolo putea fi acid, „pentru că sticla era din plastic, iar bărbatul mirosea a alcool”.
Poliţist: „Nu l-am lovit, am aplicat tehnica «tur de cap»”
Al treilea poliţist, martorul, spune că el nu l-a auzit pe bărbat să-i amenințe în vreun fel pe polițiști. A văzut, în schimb, spune martorul, cum Modog „s-a enervat și l-a lovit cu palma în cap pe Ioan”. Acesta a căzut în genunchi, apoi polițistul „l-a lovit o dată sau de două ori cu tonfa, în zona pieptului”.
La proces, Sandu Modog, care are o experienţă profesională de 18 ani, a susţinut că el n-a făcut decât să aplice „tehnicile polițienești” şi că nu l-a lovit pe bărbat, ci „probabil că, atunci când încercam să-l imobilizez”, a explicat poliţistul, „am aplicat o tehnică denumită «tur de cap», încercând să îl prind de ceafă”.
Sandu Modog neagă şi că l-a lovit pe Ioan cu tonfa în glezna stângă, secerându-l la pământ, şi spune că el a dat doar în colegul de patrulă „M-a lovit pe mine, din greșeală, cu tonfa în tibie”, a declarat colegul, la proces.
De ce nu s-a aplicat „o metodă de încătușare finuță”
Mai departe, cei doi poliţişti din patrulă povestesc cum l-au neutralizat pe Ioan: „ne-am îmbrâncit acolo” şi „fiind noroi pe jos”, „toți trei am căzut peste o stivă de lemne. Atunci am reușit să-l imobilizăm și să-l încătușăm”.
În cursul altercației, martorii strigau la poliţişti, cerându-le să se oprească, iar proprietara, femeie în vârstă, îl ruga speriată pe Modog: „Vă rog, domnu șef, nu la mine în curte!”.
La proces, colegul lui Sandu Modog a justificat violenţa spunând că „trebuie să înțelegem că nu poți să aplici o metodă de încătușare finuță unei persoane care opune rezistență”.
„Nu m-am opus încătușării”, declară Ioan, iar martorii din acea curte îi confirmă spusele.
Bătaia din sediul poliţiei
Bărbatul a fost încătuşat cu mâinile la spate, apoi urcat în mașină și dus la sediul Secției 7 Poliție Rurală Tileagd. Şeful acelei secţii avea să le comunice anchetatorilor, câteva luni mai târziu, că în acea zi nu a fost întocmit niciun proces-verbal de conducere la sediul poliției a lui Ioan F, aşa cum cere legea.
Când bărbatul a ajuns în curtea Secției 7, acolo se aflau un alt polițist, un jandarm și un electrician, care repara girofarul unei maşini. Ei au declarat la proces că Modog și colegul lui le-au explicat că l-au încătușat pe Ioan pentru că acesta „a vrut să-i lovească sau să arunce cu ceva pe ei”.
Mai departe, Ioan a fost dus într-un birou, unde, spune el, a intrat imediat şi polițistul care era în curte. „A luat electroșocul, mi l-a pus în zona pieptului și m-a electrocutat. Am căzut instantaneu la pământ”, a declarat bărbatul, la proces. El a mai spus că, în timp ce era la podea, a fost lovit de acel polițist cu picioarele, în burtă și în piept, dar şi de Sandu Modog, care îl bătea cu bastonul, între picioare. În jur de 10 minute a durat bătaia, spune Ioan F.. Apoi, a fost ridicat de la podea și a urmat descătușarea.
L-au îngenuncheat, ca să-l descătușeze
Ioan avea mâinile prinse la spate. Mai întâi a încercat să-l descătușeze colegul de patrulă al lui Modog, însă nu a reușit, pentru că, spune el, erau „niște cătușe mai vechi”.
„Îndoise cheia de la cătușe”, își amintește cel de-al treilea polițist. „Avea cătușele puse invers, datorită învălmășelii, cu cheița spre interior, și nu puteau fi scoase, cu el stând în picioare. Am îndreptat cheia, apoi i-am cerut lui Ioan F. să se pună în genunchi, ca să pot avea acces la gaura prin care se introduce cheia, și aşa i-am desfăcut cătușele”.
După ce i-au eliberat mâinile, l-au scos din sediul Poliției, l-au băgat într-o mașină și l-au dus până la capătul străzii pe care locuia. Un vecin a văzut cum Ioan „a ieșit din mașină ca și cum ar fi fost îmbrâncit, după care mașina de poliție a plecat”. După aproximativ jumătate de oră, Ioan a venit la acel vecin şi i-a spus că a fost bătut de doi polițiști, apoi i-a arătat vânătăile de pe piept și piciorul stâng umflat.
Spre seară, pentru că-l dureau foarte tare burta şi pieptul, Ioan a sunat din nou la 112, pentru a chema Salvarea, care l-a dus la spital.
Poliţist: „Consider că ar putea fi un fel de răzbunare”
Medicii au constatat că bărbatul avea glezna stângă fracturată, patru coaste rupte şi mai multe vânătăi pe braţe, coapse și picioare. Ioan a plecat acasă cu piciorul pus în ghips, iar după câteva zile şi-a scos un certificat medico-legal care arăta că avea nevoie de 40 de zile de îngrijiri medicale.
În septembrie 2020, bărbatul a mers la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi a depus o plângere împotriva celor doi poliţişti care l-au agresat. Sandu Modog a refuzat să dea declaraţii în anchetă, iar colegul său de patrulă a susţinut că Ioan F. nu a fost bătut, nici în curtea cu lemne, nici în biroul poliţiei. Dar a ţinut să precizeze că el a lipsit din birou câteva minute, „s-ar putea și 10”, când a mers la baie, ca să-şi cureţe noroiul de pe pantaloni.
Celălalt poliţist, despre care Ioan spune că i-a pus electroşocul în piept şi l-a bătut alături de Modog, a negat acuzaţiile. Iar jandarmul şi electricianul, cei doi martori care se aflau în acea zi la Secţia 7 Tileagd, au declarat că ei n-au văzut să-l fi lovit cineva pe Ioan F.
La proces, Modog a spus că n-a dat niciodată în bărbatul pe care l-a mai cercetat în trecut, „pentru furturi, distrugeri, incendieri”. „Consider că ar putea fi un fel de răzbunare, cu atât mai mult cu cât acesta nu are nicio sursă de venit”, i-a explicat poliţistul judecătorului.
Numai vecinii, cei în curtea cărora Ioan a încasat prima repriză de bătaie, au dat declaraţii care i-au susţinut acuzaţiile. Sandu Modog a fost trimis în judecată, pentru purtare abuzivă, prin loviri sau alte violenţe, iar în cazul celuilalt poliţist, suspect în dosar, s-a renunţat la acuzaţii, din lipsă de probe.
Poliţistul şi victima, muncă în folosul comunităţii
În ziua în care a fost bătut, Ioan F. a fost şi amendat, cu 2.300 de lei, pentru apel nejustificat la 112 şi refuz de legitimare. Fiindcă n-are niciun venit declarat, Judecătoria Aleşd i-a transformat amenzile în 46 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Tot în folosul comunităţii, dar 60 de zile, ar trebui să muncească şi poliţistul Sandu Modog, dacă decizia de condamnare a sa rămâne definitivă. Pe 27 noiembrie, Judecătoria Aleşd a decis ca el să primească o pedeapsă de 9 luni cu suspendare şi l-a obligat la plata a 15.000 de lei, daune morale, către Ioan F. Acesta ceruse 25.000 de euro.
Decizia Judecătoriei Aleşd nu e definitivă. Poliţistul a atacat-o, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Oradea, unde a fost fixat deja primul termen, pentru data de 30 ianuarie, anul viitor.
Sandu Modog lucrează în continuare ca poliţist şi, potrivit legii, până la finalizarea procesului, el este pus la dispoziţie şi „îndeplinește acele sarcini și atribuții stabilite în scris de șeful unității”.
Potrivit presei locale, în 2009, același poliţist a furat dintr-un hypermarket un pachet de cârlige pentru pescuit, apoi a fost cercetat pentru delapidare, după ce şi-a însuşit 8.000 de lei din amenzile date şoferilor, iar în 2021 a fost prins cu un transport ilegal de lemne.
Cazuri în care polițiști au fost acuzați de omor și tortură
Acest caz nu e singurul în care au fost reclamate abuzuri din partea Poliţiei Române sau a polițiștilor locali, subordonați primăriilor. Sunt multe cazuri în care persoanele care au interacționat cu organele de ordine au murit sau au fost torturate:
● În noaptea de 22 aprilie 2020, Alexandru Găzdac, un bărbat de 37 de ani, a murit după ce a fost împușcat de polițiștii de la Secţia 5 din Bucureşti. Ei fuseseră chemați pentru că tânărul era confuz şi umbla prin bloc, îmbrăcat doar în boxeri. Poliţiştii spun că Alexandru i-a ameninţat cu un cui. Libertatea a relatat pe larg despre acest caz. La 3 ani şi jumătate de la moartea lui Alexandru Găzdac, ancheta procurorilor nu a fost încă finalizată.
● În noaptea de 31 august 2020, poliţiştii de la Secţia 16 din Bucureşti au sechestrat în maşinile de serviciu doi bărbați. Unul dintre ei, Ionuţ Ghiorghe, de 39 de ani, a fost dus pe un câmp, lângă Jilava, unde șase poliţişti l-au lovit cu pumnii, cu bocancii şi cu tomfele. După bătaie, acuză procurorii, şeful poliţiştilor, agentul Viorel Șeicaru, a urinat peste victimă şi i-a spus: „vezi, mă, ce poate să facă Poliția Română?”. 9 poliţişti sunt judecați acum pentru lipsire de libertate în mod ilegal, tortură şi purtare abuzivă. Dosarul se judecă la Tribunalul București de 2 ani și jumătate.
● Pe 16 aprilie 2021, Zaharia Barbu, un bărbat de 63 de ani, a murit într-o autogară din Pitești, după ce a fost pus la pământ de trei polițiști. Bărbatul se certa cu oamenii legii şi a fost dat cu capul de pământ de unul dintre ei. Alți doi agenți s-au urcat cu picioarele pe el. La scurt timp, bărbatul a intrat în stop cardiorespirator și a murit. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş nu a finalizat încă ancheta.
● În noaptea de 18 septembrie anul acesta, Eduard Giosu, un tânăr de 30 de ani, a ajuns la spital în comă şi apoi a decedat, după ce a fost imobilizat de poliţiştii de la Secţia 17 din Capitală. Familia acuză că polițiștii l-au lovit în zona capului, provocându-i leziuni ce au dus la moartea tânărului. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti efectuează cercetări în acest caz.
● Pe 14 iulie 2023, Mircea-Vișan Muzsunye, 32 de ani, zis Vișinel, a fost încătușat de polițiștii locali din Arad și dus în sediul poliției, unde „i s-a făcut rău”. A murit a doua zi. Polițistul local Florin Nicolae Liber, cel acuzat că l-a torturat pe bărbatul din Lipova, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Vișinel a suferit o moarte violentă, având multiple traumatisme și contuzii, care ar fi putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, a confirmat Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, după cum Libertatea a relatat anterior.
Câţi poliţişti au fost puşi sub acuzare în dosare penale
Anul trecut, numărul polițiștilor puşi sub acuzare de procurori s-a ridicat la șapte, conform datelor furnizate de Poliţia Română, la solicitarea Libertatea.
De la începutul anului trecut şi până în prezent, patru polițiști au avut raporturile de serviciu suspendate, după ce au fost arestaţi preventiv sau plasaţi în arest la domiciliu.
În aceeaşi perioadă, în cazul a 4 poliţişti au încetat raporturile de serviciu, după ce au fost condamnaţi definitiv în dosare penale.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: