INTERNATIONALSTIRI

Uniunea Europeană introduce noul sistem de frontieră EES: Călătorii din Marea Britanie vor trebui să ofere amprentele digitale și datele biometrice faciale

Un nou sistem digital de frontieră al UE, care va implica prelevarea amprentelor digitale și scanarea feței călătorilor britanici la prima intrare, ar urma să fie lansat în toamna anului viitor, conform unor rapoarte prezentate de The Guardian.

Sistemul de intrare/ieșire (EES) este programat să fie implementat la 6 octombrie 2024, conform informațiilor publicate de ziarul Times, care a citat surse din cadrul Getlink, proprietarul Eurotunnel. The Guardian a încercat să obțină un comentariu din partea Getlink, însă până în prezent nu a primit un răspuns oficial.

Se pare că Eurotunnel, compania care administrează serviciul de transport auto între Folkestone și Calais, este în faza de testare a acestei tehnologii, prin care datele personale vor fi colectate la punctele de frontieră și înregistrate într-o bază de date la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit EES, pasagerii vor fi obligați să accepte prelevarea amprentelor digitale și capturarea imaginii feței la prima intrare pe continent. Acest proces, inclusiv orice înregistrare referitoare la refuzul de intrare, ar trebui să conducă la o procedură mai rapidă de procesare, conform oficialilor din domeniul turismului.

Inițial, lansarea acestui sistem era planificată pentru acest an, însă a fost amânată din motive legate de temerile că ar putea perturba călătoriile destinate Jocurilor Olimpice de vară din Parisul anului următor.

Este de așteptat ca implementarea noului sistem să ducă la întârzieri semnificative. Autoritățile portului Dover au estimat anterior că noile cerințe ar putea adăuga aproximativ 10 minute la timpul de procesare pentru o familie de cinci persoane aflată într-un vehicul, în timpul primei călătorii după implementarea EES, comparativ cu cele aproximativ 45-90 de secunde cât dura anterior procesul.

Eurotunnel prognozează că timpul mediu de procesare a unei mașini la granița franceză va crește de la mai puțin de 60 de secunde la 5-7 minute.

Conform Comisiei Europene, acest sistem va fi aplicat la intrarea în 25 de țări membre ale UE (toate, cu excepția Ciprului și Irlandei) și în alte patru țări non-UE (Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein), care fac parte din spațiul Schengen fără frontiere, alături de majoritatea statelor membre ale UE.

Verificările vor fi efectuate în Anglia, deoarece guvernul britanic are acorduri reciproce cu Franța, permițând autorităților franceze să efectueze controale de frontieră la punctele de plecare din Regatul Unit către UE – cum ar fi portul Dover, Eurotunnel și Eurostar.

Reprezentanții Eurotunnel au declarat anterior unei comisii a Camerei Lorzilor că riscul nu se află la nivelul terminalelor. „Problema apare atunci când înregistrarea are loc la ghișeele franceze, blocând astfel ghișeele de control la ieșirea din Regatul Unit. Aceasta, la rândul său, blochează check-in-ul și generează cozi până la punctul de check-in, afectând circulația pe autostradă. Acest lucru determină o aglomerare a pasagerilor pe autostrada de mare viteză”, au explicat aceștia.

Odată ce EES va fi funcțional, UE intenționează să introducă și sistemul european de informare și autorizare a călătoriei (Etias), care se aplică cetățenilor din 60 de țări din afara UE care călătoresc fără viză în blocul comunitar.

Etias, similar cu sistemul american ESTA, va impune călătorilor în afara UE să completeze un formular și să plătească o taxă de 7 euro (6 lire sterline) înainte de a intra în zona fără pașapoarte a Europei. Această taxă va fi aplicabilă persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani și va fi valabilă pentru mai multe vizite în decursul a trei ani. Aprobarea se va acorda, în majoritatea cazurilor, în câteva minute.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.