Vacanțe scumpe: boom-ul turismului în Europa declanșează un nou val de inflație
În zonele turistice ale Europei, vizitatorii s-au confruntat cu majorări ale prețurilor, deoarece companiile transferă costurile în creștere către clienți.
Acum, cei care stabilesc rata de dobândă la Banca Centrală Europeană încep să se îngrijoreze că un nou val de inflație de vară, stimulat de turism, le-ar putea complica eforturile de a ține prețurile sub control. Costul zborurilor, al camerelor de hotel și al vacanțelor a crescut rapid, pe măsură ce sectorul, aproape complet închis în 2020, se apropie de nivelurile de activitate de dinainte de pandemie.
Revenirea turismului, care asigură în mod direct aproximativ 4% din producția UE și susține indirect 10%, a contribuit la rezistența economiei regiunii, care a crescut cu 0,3% între primul și al doilea trimestru.Cu toate acestea, contribuie, de asemenea, la inflația serviciilor: 5,6% în iulie, un nivel record care depășește ținta generală de 2% a bancherilor centrali.
Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al BCE, a pus vina pentru ultima creștere a prețurilor serviciilor pe cheltuielile „robuste” pentru vacanțe și călătorii. „Este important să monitorizăm această componentă și implicațiile sale asupra riscurilor la adresa inflației globale”.
Accor, cel mai mare lanț hotelier din Europa, cu peste 3.000 de unități în întreaga regiune, a declarat că a crescut tariful mediu al camerelor cu 18% în primele șase luni ale acestui an față de 2022.Potrivit Financial Times, prețul mediu al rezervărilor prin intermediul turoperatorului TUI a crescut cu 7% față de anul trecut, revenind pe profit pentru prima dată de la pandemie.Prețul mediu ponderat al zborurilor în Europa în acest an a crescut cu 31,6% față de anul trecut, conform furnizorului de date RDC.
Datele Consiliului Internațional al Aeroporturilor din Europa indică faptul că tot mai mulți vizitatori sosesc din afara Europei, în special din SUA. Acești pasageri care zboară pe distanțe lungi tind să cheltuiască mult mai mult decât europenii.
Un sondaj realizat de European Travel Commission a arătat că 41% dintre călători se așteaptă să cheltuiască mai mult de 1.500 de euro de persoană pentru vacanța de vară din acest an, față de 33% anul trecut.
Între timp, cererea este în creștere, în ciuda prețurilor mai mari. Ministrul italian al turismului, Daniela Santanche, a prognozat peste 19 milioane de vizitatori și venituri din turism în valoare de 10 miliarde de euro în luna iulie, care au ajutat la depășirea nivelurilor de dinaintea pandemiei.
Grecia a primit 5,76 milioane de vizitatori internaționali în primele cinci luni ale acestui an – cu o treime mai mult decât anul trecut și depășind nivelurile de dinaintea pandemiei. Veniturile din turismul elen au atins 1,75 miliarde de euro în luna mai – cu un sfert mai mult decât în aceeași lună din 2022.
Croația, care a devenit cel mai nou membru al zonei euro atunci când a aderat în ianuarie, a primit 2,7 milioane de turiști străini în iunie, în creștere cu 2,8% față de anul trecut. Imaginea este la fel de optimistă în Spania, unde ministrul turismului, Hector Gomez, a salutat o redresare „extraordinară” după ce 9,1 milioane de vizitatori au sosit în țară în iunie, cu 10% mai mult decât anul trecut.
BCE a semnalat luna trecută că ar putea fi pregătită să întrerupă șirul de majorări ale ratelor dobânzilor la următoarea ședință de politică monetară din 14 septembrie. Însă, dacă inflația din sectorul serviciilor rămâne ridicată, acest lucru ar putea fi suficient pentru a-i convinge pe gardienii euro că este necesară o nouă creștere a costului împrumuturilor.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: