Vaccinare anti-Covid | 80% dintre efectele secundare sunt raportate de femei, care prezintă și reacții mai GRAVE decât bărbații
Bărbații și femeile tind să răspundă diferit la multe tipuri de vaccinuri. Probabil din cauza unui amestec de factori, inclusiv hormoni, gene și dozarea vaccinurilor. Cercetătorii Centrului de Control și Prevenție a Bolilor (CDC) din SUA au analizat datele a 13,7 milioane de vaccinări Covid-19 și au constatat că 79,1% dintre efectele secundare au fost depistate la femei, deși doar 61,2% dintre doze au fost administrate femeilor.
În plus, aproape toate reacțiile anafilactice rare la vaccinurile Covid-19 au apărut la femei. CDC a raportat că toți cei 19 indivizi care au experimentat o astfel de reacție la vaccinul Moderna în timpul studiilor au fost femei și că persoanele de sex feminin au constituit 44 din cele 47 care au avut reacții anafilactice la vaccinul Pfizer (în perioada de testare).
„Nu sunt deloc surprinsă”, spune Sabra Klein, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins. „Diferența de sex raportată și în cazul altor vaccinuri”.
Reacții la o varietate de vaccinuri
Într-un , oamenii de știință ai CDC și ai altor instituții au descoperit că de patru ori mai multe femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 59 de ani au raportat reacții alergice după ce au primit vaccinul împotriva gripei pandemice din 2009, chiar dacă mai mulți bărbați decât femei au primit respectivul ser. Un alt studiu a constatat că între 1990 și 2016, femeile au înregistrat 80% din toate reacțiile anafilactice la vaccinuri.
În general, femeile „au mai multe reacții la o varietate de vaccinuri”, a declarat Julianne Gee, ofițer medical în cadrul Biroului de siguranță pentru imunizare al CDC. Inclusiv la vaccinurile antigripale, vaccinurile împotriva hepatitei B și rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR).
Veștile nu sunt totuși alarmante pentru femei. Efectele secundare sunt de obicei ușoare și de scurtă durată. Iar reacțiile fizice sunt semne ale funcționării unui vaccin – că „ai un răspuns imun robust și, probabil, vei fi protejat”, a spus dr. Klein.
Diferențe de sex
Dar de unde aceste diferențe de sex? O parte din răspuns ar putea fi comportamentală. Este posibil ca femeile să fie mai predispuse decât bărbații să raporteze efecte secundare chiar și atunci când simptomele lor sunt aceleași, a declarat Rosemary Morgan, cercetător internațional în domeniul sănătății la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins. „Nu există nicio cercetare specifică vaccinului care să susțină această afirmație, dar bărbații sunt mai puțin predispuși să meargă la medic atunci când sunt bolnavi, deci este posibil să nu raporteze mereu efecte secundare”, a spus ea.
Însă nu există nicio îndoială că biologia joacă un rol important. „Răspunsul imun feminin este diferit, în multe privințe, de răspunsul imun masculin”, a spus Eleanor Fish, imunolog la Universitatea din Toronto.
Cercetările au arătat că, în comparație cu omologii lor de sex masculin, femeile și fetele produc mai mulți – uneori de două ori mai mulți – anticorpi de combatere a infectărilor, ca răspuns la vaccinurile pentru gripă, MMR, febră galbenă, rabie sau hepatită A și B si răspunsuri mai puternice de la celulele T, a remarcat medicul. Diferențele sunt adesea cele mai clare în rândul adulților tineri, ceea ce „sugerează un efect biologic, posibil asociat cu hormonii de reproducere”, a spus ea.
Hormonii sexuali, inclusiv estrogenul, progesteronul și testosteronul, se pot lega de suprafața celulelor imune și pot influența modul în care funcționează. Expunerea la estrogeni determină celulele imune să producă mai mulți anticorpi ca răspuns la vaccinul antigripal, de exemplu.
Și testosteronul, a spus dr. Klein, „este un fel de imunosupresor”. Vaccinul antigripal tinde să fie mai puțin protector la bărbații cu mult testosteron în comparație cu bărbații cu mai puțin hormon sexual. Printre altele, testosteronul suprimă producția de substanțe chimice imune în organism, cunoscute sub numele de citokine.
Diferențele genetice dintre bărbați și femei pot influența, de asemenea, imunitatea. Multe gene legate de imunitate se află pe cromozomul X. Din punct de vedere istoric, imunologii credeau că doar un cromozom X la femei functionează și că celălalt a fost inactivat. Dar cercetările arată acum că 15 la sută din gene scapă de această inactivare și sunt mai mult exprimate la femei.
Studii realizate pe bărbați
Cantitatea unei doze de vaccin poate fi, de asemenea, importantă. Studiile au arătat că femeile absorb și metabolizează medicamentele diferit față de bărbați, având adesea nevoie de doze mai mici pentru a produce același efect. Dar, până în anii 1990, studiile clinice cu medicamente și vaccinuri excludeau în mare măsură femeile. Dozele de medicamente care sunt recomandate se bazează pe studii clinice care implică participanți de sex masculin, a spus dr. Morgan.
Studiile clinice de astăzi includ femei. Dar, în studiile pentru noile vaccinuri Covid, efectele secundare nu au fost suficient separate și analizate după sex, a spus dr. Klein. Și nu au testat dacă dozele mai mici ar putea fi la fel de eficiente pentru femei.
Până când vor face acest lucru, a spus dr. Klein, furnizorii de servicii medicale ar trebui să discute cu femeile despre efectele secundare ale vaccinului, astfel încât să alunge sentimentul de frică.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: