Val de REVOLTA in invatamant. Este AMENINȚATA deschiderea anului școlar?
Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” solicită Guvernului să nu amâne majorarea salariilor profesorilor, stabilită pentru luna septembrie 2020, potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.
„În caz contrar, având în vedere situaţia actuală, apare un mare semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului şcolar. Varianta propusă ieri de Guvern seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salarială stabilită printr-o lege”, se arată în comunicatul citat.
Din punctul de vedere al sindicatelor, prin această decizie de amânare a creşterilor salariale Guvernul îşi arată incapacitatea de a gestiona începerea anului şcolar în condiţii de siguranţă maximă şi încearcă să creeze un conflict la nivelul sistemului, pentru a avea vinovaţi de serviciu, respectiv cadrele didactice, care ar trebui să intre, de la 14 septembrie 2020, la clase, cu şanse foarte mari de a contacta noul virus.
„Prin acţiunile întreprinse în ultimele luni, s-a observat clar că actualul Executiv nu ştie cum să gestioneze situaţia din învăţământ. Faptul că ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, ne anunţă acum că nu erau cuprinşi în buget bani pentru majorările salariale stabilite prin lege este o minciună grosolană, în condiţiile în care, după finalizarea bugetului pentru anul 2020, chiar el declara că fondurile sunt prinse în buget. În plus, prin proiectul făcut public ieri seara (joi, n.r.), se încalcă orice principiu al dialogului social, partenerii nefiind informaţi despre această intenţie. Prin toate deciziile luate de la începutul pandemiei, acest Executiv a demonstrat că nu este interesat/capabil să găsească soluţii viabile pentru sistemul educaţional, fiind preocupat doar de aranjamente politice. Un exemplu în acest sens este schimbarea peste noapte a inspectorilor şcolari şi a directorilor pe criterii de apartenenţă politică”, a afirmat Marius Nistor, preşedintele federaţiei, citat în comunicat.
La ora actuală, începerea cursurilor este pusă sub semnul întrebării, nu numai de angajaţi, care pot bloca începutul anului şcolar, ci şi de Guvern, care nu reuşeşte să vină cu soluţii clare, coerente, susţine el.
„Se clamează achiziţia de laptopuri/tablete pentru elevi, însă acestea vor ajunge cel mai devreme în luna octombrie; multe din cadrele didactice nu au participat la cursuri de formare pentru predarea online, nu pentru că nu au dorit, ci pentru că nu li s-a oferit posibilitatea; până la ora actuală, nu există niciun proiect prin care cadrelor didactice să li se pună la dispoziţie echipamente IT pentru desfăşurarea orelor online. Prin toate (IN)deciziile din ultima perioadă, Guvernul pune sub semnul întrebării atingerea dezideratelor din proiectul „România Educată” al Preşedintelui României şi vrea să transforme ţara într-o Românie needucată. Sper însă că, în al 12-lea ceas, Guvernul se va trezi şi, analizând ceea ce s-a întâmplat în 2008, îşi va reconsidera poziţia faţă de angajaţii din învăţământ”, a adăugat Nistor.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” consideră că acţiunile actualului Guvern vin să arate că, de fapt, învăţământul continuă să nu fie o prioritate naţională şi că nu se doreşte finanţarea corespunzătoare a sistemului de învăţământ.
Aceasta întrucât „se anulează drepturi instituite prin lege; pentru a se încadra în costul standard, unităţile de învăţământ trebuie să constituie formaţiunile de studiu la nivel maxim şi chiar peste, ajungându-se astfel la clase de 35-40 de elevi; avem deficit de personal atât didactic de predare, cât şi didactic auxiliar şi nedidactic; se desfiinţează centre de excelenţă, se disponibilizează personal, se doreşte renunţarea la unele materii – totul din raţiuni pur economice). Şi toate acestea după ce, la începutul acestui an, la Palatul Cotroceni, în prezenţa Preşedintelui şi a membrilor Guvernului, reprezentanţii OECD au atras atenţia asupra necesităţii creşterii alocaţiilor bugetare pentru educaţie”, se mai arată în comunicatul sindicatelor.
Potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, se va aplica de la 1 septembrie 2021.
Sursa: stiripesurse.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: