ECONOMICNOUTATI

Veste neașteptată pentru români! Salariile se măresc mai devreme decât era prevăzut și revin și sporurile

salarii2

Surse guvernamentale, citate de Antena 3, spun că salariile bugetarilor ar putea crește cu 25% de la 1 decembrie 2015. Legea se aplică mai devreme pentru că 2016 de an electoral și legea spune că nu se pot face modificări cu șase luni înainte de alegeri. Primele alegeri, cele locale, au loc în iunie.

Decizia finală va fi luată săptămâna viitoare. Potrivit Antena 3, varianta creșterii salariilor cu 25% a fost stabilită în urma negocierilor dintre Guvern și sindicate. A doua mărire de salarii ar urma să aibă loc în 2017. Este cea mai optimistă variantă pentru bugetari, însă nu singura.

O variantă pesimistă: 15% pentru profesori în 2015, 10% pentru toți bugetarii în 2016

O altă variantă, mai pesimistă: de la 1 decembrie ar urma să crească salariile profesorilor cu 15% pentru a ajunge la o cotă egală cu cea a medicilor, urmând ca de la 1 ianuarie să se mărească salariile pentru tot sectorul bugetar cu 10%.

Motivele pentru care Ponta vrea mărirea salariilor țin de calculul electoral. Conform legii, înainte de alegeri, salariile nu pot fi majorate cu 6 luni înainte. Ori, cum primele alegeri sunt la vară, alegeri locale, Guvernul nu ar putea majora salariile în 2016. Singura variantă rămasă e majorarea acestora în următoarele două luni.

Primăriile și consiliile județene vor putea crește salariile cu 12% anul acesta, chiar dacă nu se încadrează în buget. Cu aceste promisiuni ferme, făcute de ministrul Muncii, au ieșit de la negocierile de vineri sindicaliștii din administrație.

Am primit promisiuni ferme de la ministrul Muncii, Rovana Plumb, că Legea salarizării va intra în vigoare mai devreme, de la 1 decembrie, pentru că legea responsabilității fiscale interzice majorări în an electoral, și că va fi anulat, pentru 2015, plafonul impus de Finanțe care permitea creșterea cu 12% a salariilor în administrația puplică locală doar acolo unde se puteau încadra în buget”, a declarat, pentru Profit.ro, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, după negocierile purtate cu reprezentanții Ministerului Muncii.

Spor de control la instituții de control

Potrivit afirmațiilor sale, s-a discutat și reintroducerea unor sporuri pentru anumite categorii de angajați în administrație, zilele acestea urmând să fie anunțată forma finală acceptată de guvern. „Guvernul Boc a anulat toate sporurile, unele pe bună dreptate, fiind exagerate, dar și unele foarte importante, care trebuie reintroduse. Discutăm ca unele sporuri, cum ar fi cel de doctorat, să fie introduse în salariul de bază. Sunt încă în dezbatere alte sporuri, cum sunt cele pentru condiții deosebite, pentru timp de noapte, sau sporul de control, cuvenit angajaților cu atribuții de control de la inspecția muncii, celor care activează contra evaziunii fiscale sau la protecția consumatorului, un spor de muncă nenormată care ar urma să se acorde prin Hotărâre de Guvern”, ne-a declarat Oprescu.

Profesorii, rugați să mai aștepte de dragul celorlalți bugetari

Aplicarea mai devreme cu o lună a majorărilor prevăzute pentru toți bugetarii în noua lege a salarizării, aflate încă, în stadiul de proiect, se lovește, însă, de un impediment, spune Oprescu. După ce premierul Ponta a anunțat majorarea salariilor din tot sistemul sanitar cu 25%, de la 1 octombrie, sindicatele din învățământ cer creșteri similare și pentru domeniul lor.

„Contează mult abordarea pe care o vor avea cei din învățământ, unde sunt cei mai mulți angajați. Dacă ei vor majorări începând din noiembrie, aceasta ar face imposibilă creșterea salariilor pentru noi toți, din 1 decembrie. Important este să fim solidari”, spune liderul sindical al funcționarilor publici. Potrivit afirmațiilor sale, la negocierile purtate cu Ministerul Muncii, s-a stabilit că aplicarea de la 1 decembrie 2015 a Legii salarizării va egaliza salariile pe funcții similare din cadrul instituției, iar calculul grilei va pleca de la un salariu minim de 1.300 lei. Fondul de premiere va crește de la 2 la 5 la sută, fiind acceptată și creșterea de 20 la sută a salariilor din grila veche de salarizare.

Majorări de salarii în primării fără stresul bugetului

Pentru adminsitrația publică locală, Guvernul a aprobat deja la 30 iunie, printr-o ordonanță de urgență (OUG nr.27/2015), posibilitatea majorării salariilor cu până la 12%, înaintea creșterilor care vor fi aplicate prin legea salarizării unitare. A impus, însă, două condiții pentru primăriile sau consiliile locale care vor decide astfel de majorări: să se încadreze în cheltuielile de personal prevăzute în buget și să respecte plafonul aprobat de Ministerul Finanțelor pentru cheltuielile de personal pe 2015. Începând din iulie, mai multe primării au început să majoreze salariile cu 12%, însă altele nu s-au putut încadra în plafon, angajații lor rămânând cu lefurile neschimbate.

„Unii au beneficiat de ordonanță, alții nu. Aproape trei sferturi din instituții au putut majora, iar un sfert – peste 15 județe – nu. Sunt multe localități din Argeș, Mehedinți, Călărași, spre exemplu, unde salariile angajaților din administrația publică locală nu au putut fi crescute cu 12%. Prevederea este discriminatorie, salarizarea trebuie făcută după funcția persoanei, or, s-a ajuns ca pe aceeași funcție să fie salarii diferite în orașe diferite, doar pentru că unele se puteau încadra în plafonul de cheltuieli, iar altele nu. În timpul guvernării Boc, s-au desființat și treptele de salarizare. Unii au rămas la treapta I, alții la treapta a IIIa, nu mai puteau avansa. La 1 decembrie va intra în vigoare legea salarizării, dar trebuie mărite întâi salariile mici pe funcții similare, pentru că există diferențe discriminatorii chiar de 200-250 de lei pentru aceeași funcție”, susține Oprescu, seful finantistilor.

Liderul sindical al funcționarilor publici spune că ministrul Muncii, Rovana Plumb, le-a dat asigurări, după negocierile de vineri, că plafonul impus de Ministerul Finanțelor pentru majorările salariale în instituțiile administrației publice locale nu va mai constitui o barieră, urmând să fie anulat pentru anul acesta.

Primării precum cele din Oradea, Suceava sau Vaslui au luat printre primele decizia majorării salariilor angajaților proprii cu 12%, încă din luna iulie, primarii susținând că o pot face fără să depășească bugetul. În alte primării, precum cea din Ploiești, salariile nu au putut crește cu 12%, ci cu 4%, deoarece doar cu atât a fost majorat plafonul aprobat de Finanțe pentru cheltuielile salariale.

Mai curajoase, alte instituții s-au riscat să majoreze imediat salariile cu 12%, fără a fi sigure că vor obține o majorare a plafonului. Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea, spre exemplu, s-a întrunit în ședință ordinară chiar în data în care guvernul a emis ordonanța (30 iulie 2015) și a decis să acorde, începând de a doua zi (1 iulie 2015), o creștere salarială de 12% personalului din cadrul aparatului de specialitate al primarului, precum și celui din cadrul serviciilor și instituțiilor publice subordonate Consiliului Local. Consilierii locali și-au asumat riscul ca plafonul cheltuielilor de personal repartizat de Finanțe să nu acopere majorarea salarială până la finalul anului bugetar. Au prevăzut că, dacă se va întâmpla așa, drepturile vor fi sistate până la suplimentarea plafonului cu sumele necesare, iar în cazul în care nu vor fi îndeplinite condițiile de încadrare în buget până la finele exercițiului bugetar 2015, sumele reprezentând majorarea de 12% vor fi recuperate.

În sistemul bugetar lucrează circa 1,2 milioane de persoane, aducă mai mult de un sfert din numărul total de angajați din economie. Cheltuielile cu salariile bugetarilor înseamnă o cincime din bugetul consolidat și circa 7,5% din PIB.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

One thought on “Veste neașteptată pentru români! Salariile se măresc mai devreme decât era prevăzut și revin și sporurile

  • Dar la mediul privat nu se gandeste nimeni? Este normal ca in mediul bugetar salariile sa fie mai mari decat in mediul privat?

    Oare cand vor iesi in strada si cei din societatile private ale caror salarii nu au mai crescut de mult si stau si se utiam cum se maresc salariile bugetarilor, indeminzatiile celor din guvern, pensiile speciale etc. Pe Boc l-au redus la tacere cand a avut curajul sa spuna ca nu sunt bani pentru astfel de mariri, decat daca se restrange numarul bugetarilor.

    Eu proun o greva a patronilor, sa nu le mai dea bani la buget, sa vedem de unde au ei bani sa bani sa platesca atatia functionari care stau degeaba. Primariile sunt pline de angajati, administratiile financiare de asemenea, avem politii locale, politii comunitare si fel si fel de astfel pandaci si pandari care stau degeaba pe salarii mult mai mari decat cei din privat.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.