ECONOMIC

Vești bune! Se va schimba salariul minim. Cum se calculează și la ce nivel ajunge

Comisia Europeană începe anul 2020 în forță: negociază cu patronatele și sindicatele introducerea unui salariu minim la nivelul UE!

Discrepanțele salariale între statele din Uniunea Europeană a determinat C.E. să înceapă consultările pentru introducerea unui venit minim garantat, care va fi stabilit în mod previzibil și transparent în fiecare țară membră în parte.

„Condiţiile echitabile de muncă sunt centrul unei economii de piaţă funcţionale. Cetăţenii se aşteaptă ca Uniunea Europeană să le ofere niveluri ridicate de bunăstare, în timp ce economia se îndreaptă către modele de creştere mai ecologice şi mai digitalizate. Veniturile adecvate sunt esenţiale pentru asigurarea condiţiilor de muncă echitabile şi a nivelului de trai decent pentru angajaţii europeni”, afirmă Mihaela Mitroi, partener Asistenţă Fiscală şi Juridică în cadrul Ernst&Young România.

Ca să răspundă acestei provocări, „vor avea loc în perioada următoare discuţii între Comisia Europeană, mediul de afaceri şi sindicate, pentru a introduce un salariu minim şi echitabil pentru toţi angajaţii din UE. Perioada de consultare a început deja în ianuarie 2020 şi va dura aproximativ şase săptămâni”. Cel mai probabil, discuțiile se vor concretiza „într-o propunere care va fi prezentată în vara acestui an şi încorporată într-un plan de acţiune ce va fi publicat în 2021”.

Foarte important: C.E. nu va stabili o sumă anume pentru salariul minim, ci va propune o formulă de calcul de care să se țină cont la nivel european!

Estul Europei, la coada clasamentului
Ultimele date Eurostat arată că, la început de 2020, Estul este cu mult în urma Vestului când vine vorba de lefuri.

Astfel, Bulgaria este țara cu cel mai mic salariu pe economie din UE (312 euro). Pe locurile următoare, nouă state din fostul spațiu comunist: Letonia (430 euro), România (466 euro), Ungaria (487 euro), Croaţia (546 euro), Cehia (575 euro), Slovacia (580 euro), Estonia (584 euro), Lituania (607 euro) şi Polonia (611 euro).

La polul opus, regăsim Olanda (1.636 euro), Irlanda (1.656 euro) şi Luxemburg (2.142 euro). Și vorbim de salariile minime din Occident!

Cum se calculează
„Important de menţionat este că pentru statele membre UE, care nu se află în zona euro, precum Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi România, nivelul salariilor minime este influenţat de cursurile de schimb utilizate pentru a converti moneda naţională la euro”, mai zice Mihaela Mitroi.

Datele C.E. arată că ponderea lucrătorilor care câştigă salariul minim în UE este estimată la niveluri care variază de la sub 5% (în Malta, Belgia, Cehia etc) până la aproximativ 25% (în România).

Nou salariu minim se va calcula la aproximativ 60% din valoarea salariului mediu din statele membre! Conform INS (noiembrie 2019), în România, salariul mediu net este de de aproximativ 3.200 de lei, iar minimul ajunge la 1.160 de lei (36% din salariul mediu).

Dacă mâine s-ar implementa propunerea Comisiei Europene, salariul minim din România ar crește cu 760 de lei, până la valoarea de 1.920 lei net.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.