VIDEO – Doar 20 de persoane au protestat împotriva gazelor de șist la Buzau
Vremea mohorâtă a dat peste cap planurile organizatorilor din Buzău ai protestului față de exploatarea gazelor de șist. Astfel că, la acțiunea programată pe platoul de la poarta Parcului Crâng s-au prezentat aproximativ 25 de buzoieni, de patru, cinci ori mai puțini decât se așteptau inițiatorii.
Alături de activiștii care au inițiat protestul, la Buzău s-au aflat și câțiva buzoieni care au aflat de acțiune de pe rețelele de socializare. ”Am ieșit cu acești oameni ca să atragem un semnal de alarmă că ne așteaptă vremuri grele, dacă se extrag gaze de șist. Oamenii nu vor mai avea apă de băut, pământul va deveni toxic și cine mai știe ce alte nenorociri mai apar. Nu este exclus ca și aceste cutremure din aceste zile să fie tot din cauza acestor gaze de șist”, a spus o femeie, prezentă la protest.
Acțiunea a durat o oră, timp în care organizatorii au împărțit trecătorilor pliante cu mesaje de avertizare asupra pericolelor generate de exploatarea gazelor de șist. Vremea mohorâtă a făcut ca intrarea în parcul Crâng, locul de desfășurarea a campaniei, să nu fie tranzitată de prea mulți buzoieni. ”Locul acesta a fost ales pentru că duminica e zonă de promenadă. Din păcate, vremea nu a ținut cu noi pentru că am fi vrut ca mesajul nostru să ajungă la mult mai mulți oameni”, ne-a declarat Iuliana Giurgiu, organizator al protestului în municipiul Buzău.
Duminică au avut loc simultan în peste 60 de localități din România și în mai multe orașe din străinătate, mitinguri și marșuri împotriva „fracking-ului”. Protestatarii cer interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea hidrocarburilor neconvenționale, inclusiv a gazelor de șist, anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de șist și respectarea voinței comunităților locale și transparentizarea procesului decizional.
Aproape 100 de ONG-uri și grupuri informale au participat la organizarea Zilei Naționale de Luptă împotriva Fracturării Hidraulice, printre care 70 de ONG-uri grupate în Coaliția pentru Mediu, Mișcarea de Rezistență de la Pungești, Asociația România Fără Ei, Comunitatea Uniți Salvăm, Academia Civică Bihor, Asociația România Vie, Asociația Femeilor Universitare, Asociația Cetățenilor Abuzați din România, DobroGeea, Mișcarea Națională de Rezistența, Centrul de Intervenție Civică, precum și primari și preoți din zonele afectate de lucrările privind explorarea și exploatarea gazelor de șist.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: