VIDEO – Marș cu Torțe la Mănăstirea Putna
În urmă cu un an, tinerii din Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) marcau, chiar în prima zi a anului, începutul aniversării Centenarului Marii Uniri, scriind „100” cu torțe, pe Dealul Crucii de la Mănăstirea Putna.
Un moment la fel de impresionant a avut loc și în ultima zi a lui 2018, când 200 de studenți au dorit să marcheze încheierea Anului în care am sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire tot cu torțe, cu cântece patriotice și colinde, dar și cu desfășurarea unui uriaș steag tricolor.
În perioada 29 decembrie 2018 – 2 ianuarie 2019, la mănăstirea Putna a avut loc tradiționala tabără studențească de Anul Nou. În cadrul ei, studenții au dorit să încheie Anul Centenar cu o manifestare similară celei de acum un an, prin care au început manifestările de la Putna, dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, scrie doxologia.ro.
Astfel, în seara zilei de 30 decembrie, cei 200 de studenți participanți, însoțiți de alți tineri, au organizat o retragere cu torțe de pe Dealul Crucii, de lângă mănăstire.
O parte dintre studenți au desfășurat un uriaș steag tricolor, de 30 × 20 m, iar altă parte, cu torțe aprinse în mâini, au conturat o cruce spre vârful dealului. Mai întâi au aprins torțele de pe conturul crucii, iar apoi au luminat steagul tricolor. După ce au cântat imnul de stat al României, „Deșteaptă-te, române!”, studenții au coborât spre mănăstire, cântând colinde.
De la poarta mănăstirii, în sunetul clopotelor, au înconjurat biserica voievodală și au mers la statuia lui Mihai Eminescu.
Aici, studenții au dezvelit o placă omagială dedicată Centenarului Marii Uniri, realizată la inițiativa Asociației Studenților Creștin Ortodocși. Placa a fost binecuvântată conform rânduielii pentru monumente comemorative de către Părintele Stareț al Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic.
Textul plăcii omagiale:
„Noi, studenții creștin ortodocși români din România, Basarabia și nordul Bucovinei, punem această placă omagială la Mănăstirea Putna, la 100 de ani de la Marea Unire, pentru a mărturisi unitatea de credință, de limbă și de neam a poporului nostru român.
Au urmat discursurile reprezentanților celor cinci organizații studențești prezente. Iată fragmente din ele.
Cristian Chesaru, student la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, reprezentantul Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români din România: „Jertfa celor de acum 100 de ani ne obligă să ne păstrăm identitatea de creștini, dar și pe aceea de români, pentru că nu vom putea fi creștini buni dacă nu vom cinsti jertfa străbunilor noștri, care și-au dat viața pentru apărarea țării. Sfârșitul Anului Centenar al Marii Uniri ne-a găsit așa cum ar trebui să fie găsit orice român – cu Dumnezeu și țara puse ca două icoane cu ștergare țesute de mâini încercate de vreme, pe peretele inimii, spre Răsărit. Să ducem în viața cetății ceea ce primim aici, și anume: iubirea de frumos și sfânt. Să fim fii demni ai Sfântului Ștefan cel Mare și ai tuturor strămoșilor care s-au jertfit pentru ca noi să fim, astăzi, aici!”.
Ion Jalbă, student la Facultatea de Urbanism și Arhitectură, Universitatea Tehnică din Chișinău, reprezentantul Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români din Basarabia:
„Noi suntem un popor, indiferent de locul unde ne aflăm! Ne rugăm Bunului Dumnezeu, Care a învins cu Adevărul și Iubirea, să ne mai dea un Ștefan – creștin român care să aducă Romania Mare în vechile hotare! Doamne, miluiește neamul românesc!”.
Alexandru-Victor Andrei din Paris, absolvent de Statistică la Universitatea Paris 6 Pierre et Marie Curie, reprezentantul asociației NEPSIS din diaspora: „În special, Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că am reușit să participam la Slujba de Sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului pe 25 noiembrie, la București, dar și pe 1 decembrie, la Alba Iulia, unde am sărbătorit cei 100 de ani de la Marea Unire. Fie ca noul an în care intrăm împreună, aici, la Mănăstirea Putna, să ne găsească mai buni. Fie ca noul an să ne găsească mai uniți. Puterea stă în unitate, iar dezbinarea este împotriva învățăturilor Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu. 2018 încă nu s-a încheiat! Doamne ajută! și La mulți ani, România!”.
Eliza Cloțea, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, din partea asociației Studenți pentru viață București: „Prin fiecare ființă care vine în lume, menirea țării noastre se desăvârșește, deoarece fiecare copil devine un stâlp prin care țara se ridică. Dacă vom lăsa adevărul să stea în lumina limpede a soarelui, dacă vom privi cu nădejde la Dumnezeu și cu recunoștință la înaintașii noștri și dacă vom înfăptui voia lui Dumnezeu în locul în care ne-a așezat, vom duce mai departe ceea ce ne-a fost lăsat și vom trăi cu gândul că am pus și noi o piatră în istoria acestui neam iubit”.
Rareș Buta, student la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din Cluj-Napoca, din partea Ligii Studenților din Cluj: „Astăzi, precum odinioară poporul lui Israel intra în țara Canaanului, țara făgăduinței, ocrotiți ziua de nor și noaptea de stâlpul cel de foc, în același chip și noi, ocrotiți de steagul țării, închipuind purtarea de grijă a Sfântului Ștefan, ne adunăm din toate colțurile pământului străbun, și chiar și din afara acestuia, pentru a depune un omagiu la picioarele Apostolului neamului, cu ocazia Anului comemorativ al Centenarului Marii Uniri”.
A urmat un scurt cuvânt din partea Primarul Comunei Putna, domnul Gheorghe Coroamă: „Eu spun doar atât: să dea Dumnezeu ca acest An Centenar, ca acest moment, când tricolorul românesc a strălucit în noapte pe dealul Sfântului Ștefan, să fie începutul adevăratei noastre uniri. Sa dea Dumnezeu ca românii să fie întotdeauna împreună”.
La finalul discursurilor, Părintele Stareț al mănăstirii a rostit un cuvânt cald, de mulțumire și îndemn, din care cităm un fragment: „Vă mulțumesc, pentru că dumneavoastră ați venit cu ideea ca la 1 ianuarie 2018 să scriem sus, pe Dealul Crucii, „100” și să marcăm începutul Anului Centenar. Și tot dumneavoastră ați venit cu acest gând, de a încheia Anul Centenar, cu o zi înainte de a trece în noul an, 2019.
Vă felicit și vă mulțumesc. Și rog pe Bunul Dumnezeu să vă dea tărie, putere, vouă și tuturor urmașilor noștri, ca și la 200 de ani și nu numai, așa cum voi ați venit 200 de tineri și ați aprins 200 de torțe pe Dealul Crucii, frații noștri români care atunci vor serba Bicentenarul să fie și mai uniți decât noi și să fie adunați toți românii, din hotarele actuale, dar și din hotarele vechi ale țării noastre. Rog pe Bunul Dumnezeu ca românii de peste 100 de ani, la Bicentenar, să fie și mai uniți decât astăzi, să fie și mai uniți decât noi, mai cu seamă în credință.
Să nu fugiți, dragii mei, de credință, să nu vă fie teamă să-L mărturisiți pe Hristos, Dumnezeul nostru, Care ne-a călăuzit prin veacuri, Care ne-a ținut ca neam unit; chiar dacă am fost sub robii străine, am rămas statornici în credința și în dorința de a fi una.
S-a făcut în Anul Centenar apel la multă unitate; nu poate să fie unitate fără de Hristos și fără de Dumnezeul nostru. Să nu uităm că marile bătălii Măria Sa Ștefan așa le-a câștigat. Să ne luăm ca un legământ, la încheierea Anului Centenar, că îi vom sprijini pe toți românii care sunt în afara granițelor țării, că îi vom îndemna și pe cei care sunt plecați departe, să fie conștienți că sunt români, oricât de departe ar fi, să nu își uite credința și limba, să nu își uite dragostea de neam și de țară. Și să nu uite să se roage românește, să învețe românește, dar să și plângă românește. Lacrima este curățitoare, înnoitoare, ne primenește. Ca oameni, toți greșim; iar lacrima, mai cu seamă când o vărsăm pentru neam și pentru patrie, pentru sfânt-strămoșii noștri, aceea este o lacrimă sfântă. Aș îndrăzni să spun că sfânt-strămoșii noștri stau cu mâna căuș să prindă o lacrimă de la poporul acesta și să o ducă înaintea lui Dumnezeu. Căci acea lacrimă valorează mult înaintea Preabunului Dumnezeu.
Primească-vă Domnul toată dragostea, toată jertfa dumneavoastră; primească-vă sfânt-strămoșii toată osteneala pe care ați făcut-o până sus, pe Dealul Crucii, desfășurând acel drapel imens, care a avut 600 de metri pătrați. Vă felicităm pentru aceasta. Facă Bunul Dumnezeu ca neamul și țara să dăinuie, facă Bunul Dumnezeu ca toți să ne silim să fim mai buni. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu la toți! Amin”.
Manifestarea a fost încheiată cu Hora Unirii, studenții înconjurând biserica, semn al dragostei lor pentru această mamă a poporului român. Tabăra studențească va continua, luni, cu audierea conferinței „Personalități care au făcut România Mare, modele pentru tinerii de azi”, susținută de scriitorul Adrian Alui Gheorghe, marți cu Concertul studențesc de colinde și participarea zilnică la programul liturgic al mănăstirii.
Trăiască Neamul!
Sursa: Incorect Politic
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: