ECONOMIC

VINE FOAMETEA! Cum ne păcălesc multinaționalele. Prețurile au luat-o razna!

Ce se îmbunătățește în viața românilor după alegerile europarlamentare? Mai nimic – facturile vor rămâne aceleași, prețurile, tot mari, salariile, la fel de mici! Am votat pe 9 iunie pentru un trai mai bun – sau cel puțin așa ni s-a promis -, dar în această avalanșă de mesaje electorale care s-a prăbușit peste noi n-am avut în vedere esențialul – cine dictează la Bruxelles, cu adevărat?! Politicianul, cel pe care îl trimitem să ne apere interesele, este doar unealta de care marile corporații se folosesc pentru a-și atinge scopurile.

Multinaționalele din retail au format un fel de cartel, iar prețurile stabilite la nivel de înțelegere ascunsă pare că vor aduce foametea.

După ce marile companii din Big Pharma au făcut averi în pandemie, a urmat criza energetică și ofensiva asupra finanțelor noastre declanșată de jucătorii din piața energetică. Apoi, au început conflictele armate (Ucraina și Orientul Mijlociu) și ni s-a spus să facem orice efort pentru industria de armament.

Mâncarea s-a scumpit, „pompa” stă la rând
De câteva luni, avem o explozie a prețurilor la alimente, dar niciun europarlamentar n-a deschis subiectul în campanie. Este haos în toată Europa, nu doar în România, prețurile au luat-o razna, de la Milano la Londra și din Madrid la București toți vorbesc despre asta. Doar politicienii tac dubios, ca să nu spunem complice, de parcă ar ști despre ce-i vorba, dar nu au voie să zică nimic.

Știm că, întotdeauna, după alegeri urmează un boom al scumpirilor – noi taxe și impozite, prețuri mai mari la raft etc.

Deja a fost anunțată majorarea accizei la combustibil începând cu 1 iulie și nu e deloc una de neglijat, ci de aproape 400 de lei, la fel pentru benzină și motorină! Dar, tot românul a observat că, la „pompă”, benzina și motorina picură câțiva bani de pe o zi pe alta, iar asta influențează toată economia. Comercianții spun că s-au scumpit toate și trebuie să ridice prețurile și ei. Transportatorii sunt primii care se adaptează, iar de aici vor urma scumpiri în lanț, cu marile corporații din retail cap de linie – prețuri mai mari la raft la mâncare, asta ne așteaptă.

În plus, pe lângă scumpirea combustibilului de la 1 iulie, urmează majorări de tarife și la acciza la gaz petrolier lichefiat și electricitate. Până și acciza la bere se majorează, că românul este printre cei mai mari consumatori, așa că nu se putea rata șansa unui profit frumușel și pe nișa asta.

Cum ne păcălesc multinaționalele
Șmecheria multinaționalelor este vizibilă, practica lor deja se cunoaște, doar că nimeni nu face nimic. Se vinde același produs, dar sub denumiri diferite, în mai multe țări, la prețuri care nu coincid. Practic, corporația din retail își sporește câștigurile fără a avea modificări la costuri. Practicile comerciale neloiale sunt la modă, însă nimeni nu are curajul să intervină.

Politica la Bruxelles este despre război și înarmare, bunăstarea cetățenilor trece în plan secund. Am avut alegeri europarlamentare și au fost primele din istorie în care s-a vorbit exclusiv despre război cu Rusia, de parcă oamenii de rând asta vor, să meargă pe front, să fie carne de tun într-un conflict NATO-Moscova. Totul pentru arme, nimic despre pace.

Toată lumea vrea să facă bani acum, toți sunt porniți pe profit. Unii în Vest, alții în Est, pare o înțelegere făcută deasupra capetelor noastre. Iar pătura de jos trebuie să cotizeze la „pușculița” corporațiilor – vom ajunge să dăm și ultimele economii pe o pâine și un carton de ouă!

Și, colac peste pupăză, ne mai pomenim și cu un contingent serios de refugiați ucraineni alungați din Germania, care vrea să împartă cu noi costul întreținerii lor. Păi, noi i-am împins pe ucraineni în război cu Rusia?!

Piața unică europeană este o junglă din care se înfruntă multinaționalele, iar politicienii trimiși la Bruxelles sunt rapid reduși la tăcere, dacă îndrăznesc a pune întrebări despre „priorități” și „dublu standard”, taxe și impozite ori dacă deschid gura despre „trasparență comercială”. Clienții finali – consumatorii – nu sunt protejați în fața valului de prețuri crescute pentru că Ursula von der Leyen s-a înconjurat de o armată de slugi (europarlamentari) care are un singur obiectiv – să apere interesele multinaționalelor, care practică, pe față, politici tarifare diferenţiate.

La nivelul UE, datele oficiale arată că preţurile produselor de consum au înregistrat o creştere cu 3,1% față de ultimul an, cu o majorare la produsele alimentare de 5,4. În schimb, salariile abia acoperă coșul zilnic, iar în multe țări se situează sub nevoile oamenilor.

Riscul în fața unor asemenea situații este să avem revolte sociale. Deja pe „Bătrânul continent” au început să se facă simțite nemulțumirile. În Grecia, sindicatele elene au organizat numeroase greve şi adunări, iar în Italia, orașul Milano a fost „paralizat”, în urmă cu 10 zile, după ce tot transportul public nu a funcționat pentru o zi.

România încă nu cunoaște astfel de manifestări puternice, dar nu-i mai puțin adevărat și că noi răbufnim în special atunci când ne ajunge cuțitul la os. Și, cu noile scumpiri și politica de subjugare a Bruxellesului, pare-se că momentul nu-i departe.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.