NATIONALNOUTATI

“Ziua Internationala a Tiganilor” marcata in judetul Timis

ziua-tiganilor

Marţi, de “Ziua Internaţională a Romilor”, ţiganii din judeţul Timiş au organizat în Lugoj şi Timişoara mai multe evenimente specifice, de la care nu au lipsit pirandele în fuste creţe şi lăutarii.

În Timişoara, evenimentul a fost marcat la Consiliul Judeţean. Aici a avut loc lansarea cărţii “Romii – drumuri şi popasuri”, de Ioan Mirescu. Deasemenea, un bijutier ţigan a expus mai multe podoabe din alamă şi argint, care au putut fi cumpărate de doritori. Atmosfera a fost întreţinută şi de o ghicitoare cu ghioc şi de un ansamblu de dansatori ţigăneşti din Oraviţa.

“De ziua noastră, a romilor, vrem să uităm de discriminare, de toate lucrurile rele şi vrem să fim veseli, să petrecem“, a declarat pentru Opinia Timişoarei, unul dintre liderii ţiganilor din Timiş, Rudolf Stancu.

La Lugoj, Direcţia de Asistenţă Socială şi Comunitară a organizat o serie de manifestări, împreună cu Centrul pentru Prevenirea Abandonului Şcolar Măguri, singura localitate din județul Timiș care a înregistrat o majoritate absolută a populației ţigăneşti. Punctul culminant a fost un marş care a început din faţa casei de Cultură a Sindicatelor şi s-a încheiat în faţa Primăriei Municipiului Lugoj. În faţa instituţiei, membrii alaiului au fost întâmpinaţi de oficialităţile oraşului şi apoi au prezentat programe artistice.

”Vă doresc la mulţi ani şi mult noroc. Sper să vă păstraţi tradiţiile şi să facem din Măguri una dintre cele mai frumoase localităţi din zonă”, le-a spus primarul Francisc Boldea copiilor din Măguri, încercând şi câteva cuvinte în limba ţigănească.

Conform ziarului Redeşteptarea, manifestarea s-a încheiat cu aruncarea de coroane de flori în râul Timiş, “în memoria ţiganilor deportaţi şi ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial”.

Ideea marcării unei zile dedicate ţiganilor a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres internaţional al acestei etnii. Atunci s-a luat decizia ca 8 aprilie să devină “Ziua Internaţională a Romilor”. Tot atunci au fost adoptate alte trei mari simboluri, limba, drapelul și imnul acestei minorităţi.

Oficial în Timişoara trăiesc puţin peste 2.100 de ţigani, dintr-un total al populaţiei de circa 319.000 de persoane. Conform recensământului din 2011, la nivelul judeţului Timiş ţiganii ar fi aproximativ 14.500 de persoane din 683.500. Numărul lor este însă mult mai mare, ajungând la “peste 45.000″, aşa cum susţinea încă de acum câţiva ani şi unul din liderii locali ai acestei comunităţi, Rudolf Stancu, de la Centrul Creştin al Romilor din România, filiala Banat. El pune acest lucru pe seama lipsei actelor, mulţi ţigani nefiind înregistraţi în evidenţele statului. Deasemenea acesta a cerut şi ca ţiganii să aibe reprezentanţi în toate instituţiile publice. Sursa: FrontPress.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.